Day 70- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

JMC Study Team

JMC Study Team

jaankari@jmcstudyhub.com

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. The process of broadcasting involves sending and receiving the messages through _________________.

(A) Electromagnetic Spectrum

(B) Electromagnetic Waves

(C) Electromagnetic Radiation

(D) None of the above

Correct Answer: (B) Electromagnetic Waves

Explanation: Initially, the messages are converted into electronic signals in the studio. In the next step, they are mixed with the carrier waves which is being generated in the transmitter and the studio. With the help of the blending process, the electromagnetic waves move at a great speed through the antenna. The waves are used as a medium by the air so that the TV sets in our home receive the signals.The Audit Bureau of Circulations (ABC) of India is a non-profit circulation-auditing organisation. It certifies and audits the circulations of major publications, including newspapers and magazines in India. ABC is a voluntary organisation initiated in 1948 that operates in different parts of the world.

Q 2. Which of the following statements is/are true?

A. Broadcasting in India is a regional service.

B. Television is defined as an audio-visual medium of communication.

c. In mid 90’s, the FM stations were launched at three places in India.

D. The emergence of the private FM channels in India have changed the scenario of broadcasting.

(A) Only B

(B) Both B and D

(C) Both C and D

(D) Only C

Correct Answer: (B) Both B and D

Explanation: Television mixes the sound and the pictures to produce a communication content which is being exhibited on the screen. It uses sound to explain the concept or meaning of the visuals. The movement of the images are used in an unique way to attract the audiences. The arrival of the private channels change the scenario of broadcasting in India. FM channels like Suryan FM brought about a revolution in the field of entertainment. It was one among the first few FM channels to bring in the concept of entertainment. Along with the private channels, community FM Radios were also launched.

Q 3. The term television was coined by _________________

(A) Sir Fred Hoyle

(B) Constantin Perskyi

(C) Marilyn Manson

(D) Alan Freed

Correct Answer: (C) Marilyn Manson

Explanation: Perskyi was a Russian scientist and he coined the term “television” during the presentation of a paper to the International Electricity Congress at the International World Fair in Paris on 25 August,1900.

Q 4. Match the following.

List I List II

(A) Television (1) Reginald Fessenden

(B) Radio (2) Boris Rozing

(C) Satellite communication (3) Lee de Forest

(D) Father of Broadcasting in US (4) Arthur C. Clarke

Correct Answer: (A) – (4), (B) – (1), (C) – (2), (D) – (3)

Explanation: Reginald Fessenden did great experiments in the field of radio which included the use of continuous waves.

Boris Rozing used to call television as electric telescope. He developed two innovations while working on the concept of television – a photocell detector and a CRT display.

Lee de Forest – He invented Audion (first triode vacuum tube) which could amplify a weak electrical signal.

Arthur C. Clarke – He is famous for co-writing the screenplay of 2001 – A Space Odyssey (one of the most influential film)

Q 5. Match the following.

List I List II

(A) Twitter (1) Mark Zuckerberg

(B) Facebook (2) Dick Costolo

(C) Linkedin (3) Jeff Weine

(D) Google (4) Larry Page

Correct Answer: (A) – (2), (B) – (1), (C) – (3), (D) – (4)

Explanation: Exclusive is an item of news reported by one journalist or news organization before others, and of exceptional originality, importance, surprise, excitement, or secrecy.

Q 6. Which of the following statements is/are incorrect?**

A. Commercial broadcasting is capable of meeting the demands of informing.

B. Traditionally, PSB has been the most important form of broadcasting.

C. PSB does not have any kind of responsibility towards the public.

D. The low purchasing power of the citizens makes the commercial broadcasting content inaccessible to them.

(A) Only A

(B) Both C and D

(C) Only B

(D) Both A and C

Correct Answer: (D) Both A and C

Explanation: Commercial broadcasting is not capable of meeting the demands of informing and educating the society about various events and happenings. People living in the rural or remote areas of the country do not get sufficient information. The Public Service Broadcasting has a great responsibility towards the general public. PSB should provide an essential service to the public related to the news and currents affairs program. It is the social responsibility which should be carried out on time.

Q 7. _________________ program, produced by the BAG films is an example of the failure of commercial broadcasting.

(A) Kisan Krishideepam

(B) Mera gaon mera desh

(C) Krishi Darshan

(D) All of the above

Correct Answer: (B) Mera gaon mera desh

Explanation: The program “Mera Gaon Mera Desh” portrayed the developments of technology in the field of agriculture. The program also depicted the success stories of farmers who adopted these technologies. Farmers who had high purchasing power had access to the cable network and were the regular viewer of this program.

But there were farmers who had a low purchasing power and did not have the access to the program. This made them illiterate about the latest technologies that were adopted in their sector.

Q 8. “Empirically verifiable observation” is

(A) Theory

(B) Value

(C) Fact

(D) Statement

Correct Answer: (C) Fact

Explanation: Empirical evidence is information that verifies the truth (which accurately corresponds to reality) or falsity (inaccuracy) of a claim.

Q 9. PSB stands for _______________

(A) Private Service Broadcasting

(B) Public Service Broadcasting

(C) Public Sector Broadcasting

(D) Public Service Broadcasters

Correct Answer: (B) Public Service Broadcasting

Explanation: Public Sector Broadcasting consists of the television and radio channels whose main aim is to serve the public. It may operate on a national or a local level, depending on the size of the country. It tries to meet the needs of the people which exist beyond the geographical or institutional boundaries.

Q 10. The method by which a sample is chosen

(A) Unit

(B) design

(C) Random

(D) Census

Correct Answer: (B) design

Explanation: The research design refers to the overall strategy that you choose to integrate the different components of the study in a coherent and logical way, thereby, ensuring you will effectively address the research problem; it constitutes the blueprint for the collection, measurement, and analysis of data.

Day 70- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

शैली मिश्रा (अली)

शैली मिश्रा (अली)

jaankari@jmcstudyhub.com

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision