Day 4- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Ranjan Kumar

Ranjan Kumar

jaankari@jmcstudyhub.com

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,

Daily Mass Communication Series (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire chapters of Journalism and Mass communication (JMC) at zero cost and with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (JMC Quiz)

Q 1. Name the person who is most associated with WikiLeaks is ……….

(A) Julian Assange

(B) Tim Bernet

(C) Bill Gates

(D) Richard Stallman

Correct Answer: (A) Julian Assange

Explanation: Julian Paul Assange is an Australian editor, publisher, and activist who founded WikiLeaks in 2006. WikiLeaks came to international attention in 2010 when it published a series of leaks provided by U.S. Army intelligence analyst Chelsea Manning. 

WikiLeaks is an international non-profit organisation that publishes news leaks. A news leak is the unsanctioned release of confidential information to news media.

Q 2. Name the first Indian film.

(A) Pather Panjali

(B) Life of Christ

(C) Raja Harischandra

(D) Mother India

Correct Answer: (C) Raja Harischandra

Explanation: Raja Harishchandra is a 1913 Indian silent film directed and produced by Dadasaheb Phalke. It is often considered the first full-length Indian feature film.

Q 3. Jasmine revolution that triggered political unrest in North African and West Asian countries actually began in

(A) Egypt

(B) Libya

(C) Tunisia

(D) Yemen

Correct Answer: (C) Tunisia

Explanation: The Tunisian Revolution, also called the Jasmine Revolution, was an intensive 28-day campaign of civil resistance. It included a series of street demonstrations which took place in Tunisia, and led to the ousting of longtime president Zine El Abidine Ben Ali in January 2011.

Q 4. Which of the following is an example of social media network?

(A) Chrome

(B) Google

(C) Mozila

(D) Linked-in

Correct Answer: (D) Linked-in

Explanation: LinkedIn is a social network that focuses on professional networking and career development. LinkedIn is an American business and employment-oriented online service which was launched on May 5, 2003, the platform is mainly used for professional networking, and allows job seekers to post their CVs and employers to post jobs.

Q 5. Global village concept was put forward by…..

(A) Robert Merton

(B) Seon McBride

(C) Marshall McLuhan

(D) Wilbur Scramm

Correct Answer: (C) Marshall McLuhan

Explanation: Marshall McLuhan, who was a Canadian thinker, coined the term ‘global village’ in the 1960s. It indicates daily production and consumption of media, images and content by global audiences.

Click to watch video of Day- 4 Daily Mass Communication Quiz with detail explanations

Q 6. J. Gopikrishnan who unearthed the 2G spectrum scandal was a reporter of ……

(A) The Times of India

(B) The Pioneer

(C) The Telegraph

(D) DNA

Correct Answer: (B) The Pioneer

Explanation: J. Gopikrishnan is an Indian journalist who wrote a series of reports, exposing the 2G case. He was awarded the Ramnath Goenka Journalist of the Year Award for print in 2009.

Q 7. What was the first Internet service in India?

(A) ARPANET

(B) ERNET

(C) INDNET

(D) HINDNET

Correct Answer: (B) ERNET

Explanation: Internet in India began in 1986 and was available only to the educational and research community. It was publicly available from August 15, 1995. The history of internet in India began with the launch of the Educational Research Network (ERNET) in 1986.

Q 8. Which newspaper first launched an internet edition in Malayalam?

(A) Malayala Manorama

(B) Mathrubhumi

(C) Deepika

(D) Kerala Kaumudi

Correct Answer: (C) Deepika

Explanation: Deepika, a Malayalam language newspaper, is one of the oldest newspapers published in India. Started in 1887, it is the oldest Malayalam newspaper now in circulation.

Q 9. Name the educational channel of Doordarshan.

(A) Bharati

(B) Gyan Darshan

(C) Vidya Bharati

(D) ETV

Correct Answer: (B) Gyan Darshan

Explanation: Gyan Darshan (GD) channel is a major milestone in the field of Educational Television in India. It is an educational media initiative of MHRD in collaboration with the Ministry of Information and Broadcasting (MIB), Prasar Bharati and ISRO with IGNOU as the nodal agency.

Q 10. Which was the first 24 hours news channel in Malayalam?

(A) Asianet news

(B) India Vision

(C) Surya

(D) Kairali

Correct Answer: (B) India Vision

Explanation: Indiavision was an Indian pay television news channel based at Kochi, Kerala, India. It broadcast in Malayalam. It was launched on 14 July 2003.

About Us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

Interview

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision
Latest Video