Day 3- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Ranjan Kumar

Ranjan Kumar

jaankari@jmcstudyhub.com

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,

Daily Mass Communication Series (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire chapters of Journalism and Mass communication (JMC) at zero cost and with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (JMC Quiz)

Q 1. Who was a champion of massline communication?

(A) Mao Zedong

(B) B R Ambedkar

(C) Mother Teresa

(D) Marshall Tito

Correct Answer: (A) Mao Zedong

Explanation: Mass-line communication is the way in which Mao directed the Chinese government and the Communist Party to receive ideas from the masses (the general population of workers) and create policies that would fulfill their needs.

Q 2. Which of the following is an example of new media?

(A) Newspaper

(B) FM radio

(C) Blog

(D) Television

Correct Answer: (C) Blog

Explanation: A blog is a discussion or informational website published on the World Wide Web consisting of discrete, often informal diary-style text entries (posts).

Q 3. The chronological evolution of mass media is

(A) Radio, film, newspaper, television

(B) Newspaper, film, radio, television

(C) Newspaper, radio, film, television

(D) Film, newspapers, radio, television

Correct Answer: (B) Newspaper, film, radio, television

Explanation: The invention of Gutenberg’s printing press in 1455; The invention of the Cinématographe in 1895 by the Lumière Brothers; The invention of radio by Marconi in 1895; Television by John Logie Baird in 1925; The internet (the World Wide Web) by Tim Berners Lee in 1990.

Q 4. Who is described as the father of Indian film?

(A) K A Abbas

(B) Phalke

(C) R G Torney

(D) Satyajit Ray

Correct Answer: (B) Phalke

Explanation: Dhundiraj Govind Phalke, popularly known as Dadasaheb Phalke, was an Indian producer-director-screenwriter, known as the Father of Indian cinema. His debut film, Raja Harishchandra, was the first Indian movie in 1913.

Q 5. Name the first talkie in India.

(A) Raja Harishchandra

(B) Jhansi Ki Rani

(C) Alam Ara

(D) Pundalik

Correct Answer: (C) Alam Ara

Explanation: Alam Ara was the first Indian sound film made in 1931 directed by Ardeshir Irani.

Click to watch video of Day- 3 Daily Mass Communication Quiz with detail explanations
Q 6. The highest film award in India is…

(A) Dada Saheb Phalke Award

(B) J C Daniel Award

(C) Satyajit Ray Award

(D) Raja Harischandra Award

Correct Answer: (A) Dada Saheb Phalke Award

Explanation: The Phalke Award is India’s highest award in cinema. Phalke Award is presented annually at the National Film Awards ceremony by the Directorate of Film Festivals, an organisation set up by the Ministry of Information and Broadcasting.

Q 7. The highest film award instituted by the Government of Kerala is …

(A) Prem Nazir award

(B) Thikkurussi Award

(C) J C Daniel award

(D) John Abraham award

Correct Answer: (C) J C Daniel award

Explanation: The Government of Kerala created the award to commemorate the contribution of Indian filmmaker J. C. Daniel, who is often regarded as the “father of Malayalam cinema”. Filmmaker Hariharan has been chosen for the prestigious J.C. Daniel Award for 2019.

Q 8. What is SITE ?

(A) Television experiment

(B) Indian satellite

(C) Radio experiment

(D) Entertainment experiment

Correct Answer: (A) Television experiment

Explanation: Satellite Instructional Television Experiment or SITE was an experimental satellite communications project launched in India in 1975, designed jointly by NASA and the Indian Space Research Organization (ISRO). The project made available informational television programs to rural India.

Q 9. Democratic –participant theory was put forward by

(A) Fred Siebert

(B) Theodore Peterson

(C) Denis McQuail

(D) Wilbur Schramm

Correct Answer: (C) Denis McQuail

Explanation: Democratic Participant theory is a modification of social responsibility theory, and Professor Denis McQuail is its proponent. It proposes that the media should propagate, support and promote the views and opinions of individuals in respect of governance, leadership and stewardship of leaders in public governance.

Q 10. Internet was first developed in ….

(A) UK

(B) Japan

(C) US

(D) Germany

Correct Answer: (C) US

Explanation: The internet got its start in the United States more than 50 years ago as a government weapon in the Cold War. The first workable prototype of the Internet came in the late 1960s with the creation of ARPANET, or the Advanced Research Projects Agency Network.

About Us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

Interview

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision
Latest Video