Day 34- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. The age of satellite communication began in the year.

(A) 1962

(B) 1964

(C) 1966.

(D) 1974

Correct Answer: (A) 1962

Explanation: American-built Telstar 1 communications satellite, launched July 10, 1962, which relayed the first transatlantic television signals. Pierce’s team at Bell Labs also developed Telstar 1, the first active communications satellite capable of two-way communications.

The Communications Satellite Act of 1962 was put into effect in order to deal with the issue of commercialization of space communications. This act was very controversial, and was left very open-ended.

Q 2. Aurobindo was the editor of

(A) Harijan

(B) Pioneer

(C) Vande Mataram

(D) Chronicle

Correct Answer: (C) Vande Mataram

Explanation: The Vande Mataram was an English language weekly newspaper published from Calcutta (now Kolkata) founded in 1905 by Bepin Chandra Pal and edited by Sri Aurobindo. Its aim was to prepare Indians to struggle for complete independence. It was a daily organ of Indian nationalism.

Q 3. Highest number of newspapers published in India are in

(A) Urdu

(B) Bengali

(C) Hindi

(D) English

Correct Answer: (C) Hindi

Explanation: In India Hindi is the largest circulation paper followed by English and Urdu.

Q 4. The largest number of newspapers in English are published from

(A) Chennai

(B) Kolkata

(C) Delhi

(D) Mumbai

Correct Answer: (C) Delhi

Explanation: As of 31 March 2018, there were over 100,000 publications registered with the Registrar of Newspapers for India. The largest number of newspapers in English are published from Delhi.

Q 5. Largest circulated periodical in India is

(A) Saras Salil

(B) Kumudham

(C) Malayala Manorama

(D) The Hindu Weekly Magazine

Correct Answer: (A) Saras Salil

Explanation: Saras salil is a popular Indian fortnightly magazine in hindi language.

Q 6. Majority of the newspapers in India are owned by

(A) Societies

(B) Joint stock companies

(C) Trusts

(D) Individuals

Correct Answer: (D) Individuals

Explanation: Private individuals own a majority of newspapers followed by joint stock companies, according to data available with the Information & Broadcasting Ministry.

Q 7. Which of the following is/are called as fourth estate?

(A) Print media

(B) AsiaVisual media

(C) Electronic media

(D) All of the above

Correct Answer: (D) All of the above

Explanation: The term Fourth Estate or fourth power refers to the press and news media. Here Print media, Visual media and electronic media are the different forms of media. nut they all are media which is our fourth pillar of democracy.

Q 8. Wireless telegraphy was developed by

(A) Heinrich Hertz

(B) James Watt

(C) Thomas Alva Edison

(D) Guglielmo Marconi

Correct Answer: (D) Guglielmo Marconi

Explanation: Italian inventor and engineer Guglielmo Marconi developed, demonstrated and marketed the first successful long-distance wireless telegraph and in 1901 broadcast the first transatlantic radio signal.

Q 9. Who gave the following definition of mass communication …….who says what in which channel to who with what effect?

(A) Socrates

(B) Harold D. Lasswell

(C) Aristotle

(D) Harold J. Laskie

Correct Answer: (B) Harold D. Lasswell

Explanation: Lasswell stated that the “Who” referred to “control analysis”, the “Says What” referred to “content analysis”, the “In Which Channel” referred to “media analysis”, the “To Whom” referred to “audience analysis”, and the “With What Effect” referred to “effect analysis”.

Q 10. Who presented the ‘Mathematical’ model of communication?

(A) Weaver and Charles Hugg

(B) David Becham and D.J. Reed

(C) Teg Blues and Tom Morrison

(D) Shannon and Weaver

Correct Answer: (D) Shannon and Weaver

Explanation: “A Mathematical Theory of Communication” is an article by mathematician Claude E. Shannon published in Bell System Technical Journal in 1948. It was renamed The Mathematical Theory of Communication in the 1949 book of the same name, a small but significant title change after realizing the generality of this work.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision

Aiming to Crack NET Dec 2022?

Enroll now for UGC NET Paper II- Journalism and Mass Communication.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?