Day 35- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. Aristotlean model of communication does not have

(A) Feedback

(B) Listeners

(C) Speaker

(D) Speech

Correct Answer: (A) Feedback

Explanation: There is no concept of feedback, it is one way from speaker to audience. There is no concept of communication failure like noise and barriers. Aristotlean model can only be used in public speaking.

Q 2. ‘Black Box’ effect theory is related to

(A) Advertising

(B) Public Relations

(C) Communication

(D) Printing Technology

Correct Answer: (C) Communication

Explanation: The black box model of consumer behaviour identifies the stimuli responsible for buyer behaviour.The black box concept attempts to mark the pattern followed by consumers when making purchasing decisions.

Q 3. The first person to use the term ‘gate keeper’ in communication was

(A) Kurt Lewin

(B) C.D. MacDougale

(C) Ralph Webb

(D) J.E. Walsh

Correct Answer: (A) Kurt Lewin

Explanation: The Gatekeeper decides what information should move to group or individual and what information should not. The first person to use the term ‘gate keeper’ in communication was Kurt Lewin.

Q 4. Oldest English daily of India is

(A) Statesman

(B) The Times of India

(C) The Tribune

(D) The Hindu

Correct Answer: (B) The Times of India

Explanation: In 3 November 1838, The Times of India issued its first edition from Mumbai. In 1850, it began to publish daily editions. The statesman (1875); The Hindu (1878); The Tribune (1881).

Q 5. World’s first newspaper Acta Diurna belonged to which country?

(A) Germany

(B) Rome

(C) USA

(D) France

Correct Answer: (B) Rome

Explanation: ‘Acta Diurna’ was the first newspaper published in Rome, around 59 BC. In 1605, the first printed weekly newspaper to be published in Antwerp was called Relation.

Q 6. Which country publishes maximum number of dailies in the world?

(A) Japan

(B) UK

(C) USA

(D) India

Correct Answer: (A) Japan

Explanation: The following newspaper has circulation:

Yomiuri Shimbun (Japan)- 9,101,000, Asahi Shimbun (Japan)- 6,622,000 whereas Dainik Bhaskar (Bihar)- 3,818,000.

Q 7. What is called the fourth stage of the newsbook?

(A) Coranto

(B) Mercury

(C) Gazette

(D) Diurnal

Correct Answer: (B) Mercury

Explanation: The fourth stage of early news publishing was also a book-like publication, called a mercury. It took its name from a Latin publication of the 1580s that covered affairs in central Europe.

Q 8. The Tribune was first established at

(A) Patiala

(B) Amritsar

(C) Shimla

(D) Lahore

Correct Answer: (D) Lahore

Explanation: The Tribune is an Indian English-language daily newspaper published from Amritsar, Jalandhar, Ludhiana, Bathinda, Chandigarh and New Delhi. It was founded on 2 February 1881, in Lahore, Punjab (now in Pakistan), by Sardar Dyal Singh Majithia, a philanthropist, and is run by a trust comprising five persons as trustees.

Q 9. Which of the following is the function of the ‘Mass Media’?

(A) Advertising

(B) Entertainment

(C) Information

(D) All of the above

Correct Answer: (D) All of the above

Explanation: The mass media serves information, interpretation, instructive, bonding, and diversion functions. As a gatekeeper, the media functions to relay, limit, expand, and reinterpret information.

Q 10. In theoretical assessment, communication is equated with

(A) Language

(B) Invention

(C) Diffusion

(D) Culture

Correct Answer: (A) Language

Explanation: Language gives us the ability communicate our intelligence to others by talking, reading, and writing. If language evolved initially for communication between mothers and their own biological offspring, extending later to include adult relatives as well, the interests of speakers and listeners would have tended to coincide.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision
Related Post
Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?