Day 33- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. Books are also mass communication tools, because

(A) They use state-of-the-art printing techniques and the presentations are better than those of the audio-visual method.

(B) They entertain people.

(C) They are subject-specific.

(D) They disseminate information and data among millions.

Correct Answer: (D) They disseminate information and data among millions.

Explanation: Books are also mass communication tools, because they disseminate information and data among millions and they also provide more valuable information and information that can’t be deleted.

Q 2. Silence is also a form of

(A) Communication

(B) Dissent

(C) Protest

(D) Rebellion

Correct Answer: (A) Communication

Explanation: In reality, though, silence can be a very effective communication tool. Communication is simply about conveying a message, and sometimes silence can do that better than any words. You may have heard the statistic that 93 percent of communication is nonverbal.

Q 3. Intrapersonal communication is

(A) Where more than two persons are involved.

(B) Person-to-person contact.

(C) Talking to oneself.

(D) None of the above.

Correct Answer: (C) Talking to oneself.

Explanation: Intrapersonal communication can be defined as communication with one’s self, and that may include self-talk, acts of imagination and visualization, and even recall and memory.

Q 4. Which of the communication has an emotional appeal?

(A) Group communication

(B) Intrapersonal communication

(C) Interpersonal communication

(D) None of the above.

Correct Answer: (C) Interpersonal communication

Explanation: Since there is proximity between sender and receiver, interpersonal communication has emotional appeal too. It can motivate, encourage, and coordinate work more effectively then any other form of communication.

Q 5. Who called his mass communication theory as “cultivation of dominant image patterns”?

(A) George Gerbner

(B) Donald L. Shaw

(C) Maxwell McCombs

(D) None of the above

Correct Answer: (A) George Gerbner

Explanation: The cultivation theory was proposed by George Gerbner. It is one of the core theories of media effects. According to the theory, people who watch television frequently are more likely to be influenced by the messages from the world of television. The influence goes to such an extent that their world view and perceptions start reflecting what they repeatedly see and hear on television.

Q 6. Who introduced the concept of noise in model of communication?

(A) George Gerbnar

(B) Claude Shannon and Warren Weaverr

(C) Wilbur Schramm

(D) Charles E. Osgood

Correct Answer: (B) Claude Shannon and Warren Weaverr

Explanation: In communication studies and information theory, noise refers to anything that interferes with the communication process between a speaker and an audience. Noise was introduced as a concept in communication theory by Shannon and Weaver in the 1940s.

Q 7. What is the name of that continent which first published the newspaper in the world?

(A) Australia

(B) Asia

(C) Europe

(D) Africa

Correct Answer: (C) Europe

Explanation: The earliest known printed newspapers were published in Germany in 1605. In the course of the seventeenth century, the press spread throughout the European continent.

Q 8. On March 11, 1702, the first daily newspaper appeared in London called

(A) Sun

(B) Daily Courant

(C) Mirror

(D) Morning Port

Correct Answer: (B) Daily Courant

Explanation: The Daily Courant was England’s first national daily newspaper. It was first published on March 11, 1702 by Edward Mallet from his offices on Fleet Street, the London boulevard that has become a metonym for the British press.

Q 9. Who started the Father and Spectator?

(A) James Ford

(B) John Milton

(C) Steele and Addison

(D) Henry Ford

Correct Answer: (C) Steele and Addison

Explanation: The Spectator was a daily publication founded by Joseph Addison and Richard Steele in England, lasting from 1711 to 1712. Each “paper”, or “number”, was approximately 2,500 words long, and the original run consisted of 555 numbers, beginning on 1 March 1711. These were collected into seven volumes.

Q 10. Who is the 18th century’s most important journalist?

(A) Anne Green

(B) John Milton

(C) Abraham Lincoln

(D) Daniel Defoe

Correct Answer: (D) Daniel Defoe

Explanation: The English novelist, journalist, poet, and government agent Daniel Defoe (1660-1731) wrote more than 500 books, pamphlets, articles, and poems. Among the most productive authors of the Augustan Age, he was the first of the great 18th-century English novelists.

About JMC Study Hub

About JMC Sahitya

JMC Study Hub is India’s first largest and dedicated learning platform of Journalism and Mass Communication. 

Email : jaankari@jmcstudyhub.com

Latest Post
Latest Video
Interview

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision

Want to crack UGC-NET Exam?

New Batch Courses out for Dec 2023 Exam. Choose among various courses.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?