Day 30- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. Who founded the newspaper ‘National Herald’?

(A) Madan Mohan Malviya

(B) Jawaharlal Nehru

(C) Annie Besant

(D) Tilak

Correct Answer: (B) Jawaharlal Nehru

Explanation: The National Herald is an Indian newspaper published by The Associated Journals Ltd and owned by Young India Limited a company by Indian National Congress. It was founded by India’s first prime minister Jawaharlal Nehru in 1938 as a tool to win independence.

Q 2. ‘Yugantar’ was started by ………….

(A) Madan Mohan Malviya

(B) Barindra Kumar Ghosh

(C) Jawaharlal Nehru

(D) Patel

Correct Answer: (B) Barindra Kumar Ghosh

Explanation: Jugantar Patrika was a Bengali revolutionary newspaper founded in 1906 in Calcutta by Barindra Kumar Ghosh, Abhinash Bhattacharya and Bhupendranath Dutt.

Q 3. ………………….started publication of the journal ‘Ghadar’.

(A) Madan Mohan Malviya

(B) Lala Hardayal

(C) Jawaharlal Nehru

(D) Annie Besant

Correct Answer: (B) Lala Hardayal

Explanation: In 1913, Pacific Coast Hindustan Association was founded by Lala Hardayal with Sohan Singh Bhakna as its president, which was called Ghadar Party. The members of this party were the immigrant sikhs of US and Canada. The first issue of The Ghadar, was published from San Francisco on November 1, 1913.

Q 4. To choose the news items for the newspaper and to correct the language, spelling and remove all the unimportant sentences are the functions of

(A) Reporter

(B) Editor

(C) Writer

(D) None of the above

Correct Answer: (B) Editor

Explanation: Editors are responsible for monitoring and ensuring the fairness, timeliness, thoroughness, and civility of the peer-review editorial process. Peer review by external referees with the proper expertise is the most common method to ensure manuscript quality.

Q 5. Headlines are generally given by

(A) Photographers

(B) reporters

(C) Editors

(D) page designers

Correct Answer: (C) Editors

Explanation: A headline’s purpose is to quickly and briefly draw attention to the story. It is generally written by a copy editor, but may also be written by the writer, the page layout designer, or other editors.

Q 6. Find the odd one out of the following:

(A) Cable TV

(B) Television

(C) Radio

(D) Newspaper

Correct Answer: (D) Newspaper

Explanation: Cable television is a system of delivering television programming to consumers via radio frequency (RF) signals transmitted through coaxial cables, or in more recent systems, light pulses through fibre-optic cables.

Television is a mass medium for advertising, entertainment, news, and sports.

Radio is the technology of signaling and communicating using radio waves.

Q 7. Find the odd one out of the following:

(A) Audio communication

(B) Aural communication

(C) Verbal communication

(D) Visual communication

Correct Answer: (D) Visual communication

Explanation: Aural communication can be defined as a method of transmitting information through the auditory sensory system i.e. speaking and hearing. It can used to transmit information either individually or along with visual communication.

Audio communication is any form of transmission that is based on hearing. Audio communicative forms are found in such platforms as audio books, television, movie soundtracks and music records.

The Verbal Communication is a type of oral communication wherein the message is transmitted through the spoken words.

By definition, visual communication is the practice of graphically representing information to efficiently, effectively create meaning.

Q 8. To keep only the essential parts in the picture is called

(A) Cropping

(B) editing

(C) Edging

(D) None of the above

Correct Answer: (A) Cropping

Explanation: In photography industries, cropping means to remove unwanted areas from an image. This process is one of the most basic photo manipulation processes.

Q 9. Which composing method is also called as cold type setting?

(A) Machine setting

(B) Phototype setting

(C) Hand setting

(D) None of the above

Correct Answer: (B) Phototype setting

Explanation: Phototypesetting is a method of setting type, rendered obsolete with the popularity of the personal computer and desktop publishing software, that uses a photographic process to generate columns of type on a scroll of photographic paper.

Q 10. Which media would be ideal to attract the attention of children to sell chocolates to them?

(A) TV (advertisements)

(B) Leaflets

(C) Radio

(D) Newspapers

Correct Answer: (A) TV (advertisements)

Explanation: Advertisers always aim to make their products look good. TV ad attracts our attention through well designed graphics which always included a picture of the product, sometimes side on and sometimes front on as well as the headlines and the logo of the product or company also attracts the customers.

About JMC Study Hub

About JMC Sahitya

JMC Study Hub is India’s first largest and dedicated learning platform of Journalism and Mass Communication. 

Email : jaankari@jmcstudyhub.com

Latest Post
Latest Video
Interview

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision

Want to crack UGC-NET Exam?

New Batch Courses out for Dec 2023 Exam. Choose among various courses.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?