Day 31- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. Which of the following is not historically true for lord Macaulay?

(A) He was an English Jew

(B) He served England in the capacity of Member of Parliament

(C) Advocated Replacement of India’s Culture in 1835

(D) He started schools in British India

Correct Answer: (C) Advocated Replacement of India’s Culture in 1835

Explanation: The contributions of Macaulay in the history of Indian Education can be like he laid the foundation stone of the Western System of Education on the Indian Soil. He opened the door of Western Science and Literature for the Indians. He served on the Governor-General’s Council and was instrumental in making English the medium of instruction for higher education in India.

Q 2. Which of the following is not true for the New Education Policy 2020?

(A) Interdisciplinary research

(B) Non-accumulation of credits

(C) Education as economy booster

(D) Layered Accreditation system

Correct Answer: (B) Non-accumulation of credits

Explanation: The academic bank of credit (ABC) proposed in NEP 2020 will offer flexibility to students and executives to promote liberal education, according to draft rules prepared by the University Grants Commission (UGC). After the accumulation of credits, a student can redeem these in order to get any academic degree.

Q 3. Which of the following is not an inclusive research environment?

(A) Segregating class on the basis of gender

(B) Segregating class on the basis of research interest

(C) Making groups based on the continuous assessment

(D) None of these

Correct Answer: (A) Segregating class on the basis of gender

Explanation: Except A, rest option make inclusive research environment.

Q 4. Which is the desired expansion mode in an research environment?

(A) Horizontal

(B) Vertical

(C) Zig-zag

(D) Any of the above

Correct Answer: (B) Vertical

Explanation: Vertical is the desired expansion mode in an research environment. Similarly vertical expansion or acquisitions can also be used to increase sales and to gain market power.

Q 5. Research is

(A) An academic compulsion

(B) A culture

(C) Only for teachers

(D) None of the above

Correct Answer: (B) A culture

Explanation: Research culture encompasses the behaviours, values, expectations, attitudes and norms of our research communities.

Q 6. An ideal research proposal should:

(A) Explain the research problem

(B) Emphasize on the need of the same

(C) Review the previous literature

(D) All of these

Correct Answer: (D) All of these

Explanation: A research proposal is a concise and coherent summary of your proposed research. It sets out the central issues or questions that you intend to address. It outlines the general area of study within which your research falls, referring to the current state of knowledge and any recent debates on the topic.

Q 7. Which of the following body dedicated to funding the research proposals of Humanities and social Science?

(A) Indian Council of Medical Research

(B) Science and Engineering Research Board

(C) Indian Council of Social Science Research

(D) Department of Biotechnology

Correct Answer: (C) Indian Council of Social Science Research

Explanation: Indian Council of Social Science Research (ICSSR) was established in the year of 1969 by the Government of India to promote research in social sciences in the country.

Q 8. Which of the following should be avoided in a research proposal?

(A) Repetition of the work

(B) Plagiarism

(C) Non-disclosure of methodologies

(D) All of these

Correct Answer: ((D) All of these

Explanation: The following should be avoided in a research proposal:-

  • Avoid empty jargon.
  • Avoid repetition of work.
  • Avoid plagiarism.
  • Avoid non-disclosure of methodologies.
  • Avoid using weak sources of information.
  • Avoid including irrelevant material.

Q 9. Mathematics reveals its secrets only to those who approach it with pure love, for its own beauty” is the quote of

(A) Newton

(B) Archimedes

(C) Aryabhatta

(D) Einstein

Correct Answer: (B) Archimedes

Explanation: Archimedes of Syracuse was a Greek mathematician, physicist, engineer, inventor, and astronomer. he has given the quote “Mathematics reveals its secrets only to those who approach it with pure love, for its own beauty”.

Q 10. What is the meaning of circulation in the parlance of the print media?

(A) Number of editions

(B) Number of copies printed

(C) Number of copies sold

(D) None of the above

Correct Answer: (C) Number of copies sold

Explanation: A newspaper’s circulation is the number of copies it distributes on an average day. Circulation is one of the principal factors used to set advertising rates. Circulation is not always the same as copies sold, often called paid circulation, since some newspapers are distributed without cost to the reader.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision

Want to crack UGC-NET Exam?

4th Batch Courses out for June 2023 Exam. Choose among various courses.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?