Day 27- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. Raja Rammohan set up……………………

(A) Sambad Kaumudi

(B) the Amrita Bazar Patrika

(C) The Statesman

(D) The Hindu

Correct Answer: Sambad Kaumudi

Explanation: Sambad Kaumudi was a Bengali weekly newspaper published from Kolkata in the first half of the 19th century by Ram Mohan Roy.

Raja Ram Mohan Roy was one of the founders of the Brahmo Sabha, the precursor of the Brahmo Samaj, a social-religious reform movement in the Indian subcontinent. He was given the title of Raja by Akbar II, the Mughal emperor.

Q 2. Raja Rammohan set up the …………………………in Persian

(A) Mirat-ul-Akbar

(B) The Times of India

(C) The Hindu

(D) Mumbai Samachar

Correct Answer: (A) Mirat-ul-Akbar

Explanation: Mirat-ul-Akhbar was a Persian language journal founded and edited by Raja Rammohan Roy. The newspaper was first published on 12 April 1822. It was published on a weekly basis on Fridays.

Raja Ram Mohan Roy (22 May 1772 – 27 September 1833) was one of the founders of the Brahmo Sabha, the precursor of the Brahmo Samaj, a social-religious reform movement in the Indian subcontinent. He was given the title of Raja by Akbar II, the Mughal emperor.

Q 3. Raja Rammohan set up ………………….in English.

(A) Brahminical Magazine

(B) The Tribune

(C) The Hindustan Times

(D) The Statesman

Correct Answer: (A) Brahminical Magazine

Explanation: The Brahmanical Magazine was an English language magazine set up by Indian reformer Raja Rammohan Roy. It was first published in 1821.

Raja Ram Mohan Roy (22 May 1772 – 27 September 1833) was one of the founders of the Brahmo Sabha, the precursor of the Brahmo Samaj, a social-religious reform movement in the Indian subcontinent. He was given the title of Raja by Akbar II, the Mughal emperor.

Q 4. The Mumbai Samachar is the oldest newspaper in India, published in …………and is one ofthe most trusted newspapers of Mumbai.

(A) Kannada

(B) Marathi

(C) Hindi

(D) Gujarati

Correct Answer: (D) Gujarati

Explanation: The Bombay Samachar, now Mumbai Samachar, is the oldest continuously published newspaper in India. Established in 1822 by Fardunjee Marzban, it is published in Gujarati and English.

Q 5. Who brought out the Newspaper, the Bombay Samachar, in 1822.

(A) Jawaharlal Nehru

(B) Mahatma Gandhi

(C) Fardoonji Murazban

(D) Vallabhbhai Patel

Correct Answer: (C) Fardoonji Murazban

Explanation: The Bombay Samachar, now Mumbai Samachar, is the oldest continuously published newspaper in India. Established in 1822 by Fardunjee Marzban, it is published in Gujarati and English.

Q 6. The Madras Courier was started in ……………

(A) 1755

(B) 1765

(C) 1768

(D) 1785

Correct Answer: (D) 1785

Explanation: The Madras Courier is a 233-year-old news brand, launched on October 12, 1785, by Richard Johnston, who had earlier that year inspired The Daily Universal Register, the forerunner of The Times, London.

Q 7. The government of India established the Registrar of Newspapers of India (RNI) in …………….. on the recommendation of the first Press Commission.

(A) 1936

(B) 1956

(C) 1966

(D) 1978

Correct Answer: (B) 1956

Explanation: The Office of the Registrar of Newspapers for India, more popularly known as RNI came into being on 1stJuly, 1956, on the recommendation of the First Press Commission in 1953 and by amending the Press and Registration of Books Act 1867.

Q 8. Who established Serampore Mission, India’s first Christian missionary organisation.

(A) William carey

(B) Lord Ellenborough

(C) B.Messink

(D) Peter Reed

Correct Answer: (A) William carey

Explanation: William Carey, founder of the English Baptist Missionary Society (1792), lifelong missionary to India, and educator whose mission at Shrirampur (Serampore) set the pattern for modern missionary work. He has been called the “father of Bengali prose” for his grammars, dictionaries, and translations.

Q 9. Serampore Mission (1800-1845)-India’s first Christian missionary organisation. William carey and his two associates established this mission on 10 January ……………

(A) 1700

(B) 1800

(C) 1867

(D) 1876

Correct Answer: (B) 1800

Explanation: The Serampur Mission Press was a book and newspaper publisher that operated in Serampur, Danish India, from 1800 to 1837. The Press was founded by William Carey, William Ward, and other British Baptist missionaries at the Serampur Mission. It began operations on January 10, 1800.

Q 10. Who was called as the ‘Liberator of the Indian Press’?

(A) Charles Metcalfe

(B) Lord Lytton

(C) Lord Wellesly

(D) Lord Mecaulay

Correct Answer: (A) Charles Metcalfe

Explanation: Due to his liberal policy towards press, Lord Metcalfe is known as Liberator of India Press Sir Charles Metcalfe (1834-36) is known as the Liberator of the Indian Press, who abolished all restrictions on vernacular press through the famous “Press Law” but soon he became a victim of party politics in England and was succeeded by Lord Auckland in 1836.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision

Aiming to Crack NET Dec 2022?

Enroll now for UGC NET Paper II- Journalism and Mass Communication.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?