Day 26- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. Calcutta Gazette a newspaper, circulating government advertisements, was first published on 4 March …………………

(A) 1764

(B) 1784

(C) 1789

(D) 1794

Correct Answer: (B) 1784

Explanation: Calcutta Gazette a newspaper, circulating government advertisements, was first published on 4 March 1784. It was not a government publication. The Calcutta Gazette owed its origin and initial management to Francis Gladwin, an orientalist and an officer of the east India company.

Q 2. Calcutta Gazette a newspaper, circulating government advertisements, was first published on 4 March 1784. It was not a government publication and owed its origin and initial management to……………, an oriental scholar and an officer of the east India Company.

(A) John Edward Taylor

(B) Francis Gladwin

(C) John Anderton

(D) William Bolts

Correct Answer: (B) Francis Gladwin

Explanation: Calcutta Gazette a newspaper, circulating government advertisements, was first published on 4 March 1784. It was not a government publication. The Calcutta Gazette owed its origin and initial management to Francis Gladwin, an orientalist and an officer of the east India company.

Q 3. Who was the owner of the Calcutta Morning Post?

(A) Will Smith

(B) Mr. Heatly

(C) J.Z.Kiermander

(D) Peter Read

Correct Answer: (B) Mr. Heatly

Explanation: Calcutta Gazette was founded by Francis Gladwin, an officer in the British East India Trading company and an orientalist. Its first issue was published on 4 March 1784.

Private advertisers also left the newspaper and advertising revenue declined. Employees at the newspaper went on strike. In June 1818 the Calcutta Gazette was sold to the owner of the Calcutta Morning Post, Heatly. On 29 September 1818 Heatly stopped publication of the Calcutta Gazette in favor of a new newspaper founded by James Silk Buckingham called the Calcutta Journal.

Q 4. The Calcutta Journal, a new newspaper was launched by …………

(A) James Silk Buckingham

(B) B. Messinck

(C) E. Jerome McCarthy

(D) Arthur Muir

Correct Answer: (A) James Silk Buckingham

Explanation: Calcutta Gazette was founded by Francis Gladwin, an officer in the British East India Trading company and an orientalist. Its first issue was published on **4 March 1784. **

Private advertisers also left the newspaper and advertising revenue declined. Employees at the newspaper went on strike. In June 1818 the Calcutta Gazette was sold to the owner of the Calcutta Morning Post, Heatly. On 29 September 1818 Heatly stopped publication of the Calcutta Gazette in favor of a new newspaper founded by James Silk Buckingham called the Calcutta Journal.

Q 5. …………………, a teacher and reformist, started the first Bangla weekly Bengal Gazette in early 1818.

(A) Ganga Kishore Bhattacharya

(B) Herbert Harrington

(C) Edmond Morris

(D) Pierre Brissot

Correct Answer: (A) Ganga Kishore Bhattacharya

Explanation: Ganga Kishore Bhattacharya, a teacher and reformist, started the first Bangla weekly Bengal Gazette in early 1818 assisted by Raja Rammohun Roy. Thereafter, in April 1818, the Baptist missionaries published the Bangla monthly Dig-darshan from Serampore.

Q 6. ………………were the first European nations who brought a printing press to India and the first book published in India was by the Jesuits of Goa in 1557.

(A) The French

(B) The Portuguese

(C) The English

(D) The Dutch

Correct Answer: (B) The Portuguese

Explanation: The Portuguese were the first Europeans, who brought a printing press to India and the first book published in India was by the Jesuit of Goa in 1557 AD.

Q 7. In 1684 the English East India Company set up a printing press in ………………

(A) Gujarat

(B) Bombay

(C) Calcutta

(D) Madras

Correct Answer: (B) Bombay

Explanation: Printing press to India for the first time was brought by the Portuguese and the first book was published in India by the Jesuits of Goa in 1557. English East India Company was second to set up a printing press in India as they established a press in the year 1684, in Bombay.

Q 8. When the Vernacular Press Act was passed?

(A) 1868

(B) 1878

(C) 1888

(D) 1898

Correct Answer: (B) 1878

Explanation: In British India, the Vernacular Press Act (1878) was enacted to curtail the freedom of the Indian press and prevent the expression of criticism toward British policies.

Q 9. Who passed the Vernacular Press Act?

(A) Lord Wellesley

(B) Lord Lytton

(C) Lord Hastings

(D) Lord William Bentinck

Correct Answer: (B) Lord Lytton

Explanation: Lord Lytton introduced the Vernacular Press Actin 1878. The Vernacular Press Act restricted vernacular newspapers to publish any material that might excite feelings of dissatisfaction against the British government.

Q 10. Which Act came to be nicknamed as the Gagging Act?

(A) The Vernacular Press Act

(B) Act of 1858

(C) Act of 1909

(D) Act of 1919

Correct Answer: (A) The Vernacular Press Act

Explanation: Vernacular Press Act of 1878 is also known as “The Gagging Act”. It was enacted during the time of Lord Lytton. It was meant only for vernacular/ native language newspaper not for English ones.

About JMC Study Hub

About JMC Sahitya

JMC Study Hub is India’s first largest and dedicated learning platform of Journalism and Mass Communication. 

Email : jaankari@jmcstudyhub.com

Latest Post
Latest Video
Interview

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision

Want to crack UGC-NET Exam?

New Batch Courses out for Dec 2023 Exam. Choose among various courses.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?