Day 28- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. Who was the founder of the newspaper ‘The Madras Courier’?

(A) Vallabhbhai Patel

(B) Mohare Hanamanthraya

(C) Jawaharlal Nehru

(D) Richard Johnson

Correct Answer: (D) Richard Johnson

Explanation: The Madras Courier is a 233-year-old news brand and it is the first newspaper in Madras, launched on October 12, 1785, by Richard Johnston, who had earlier that year inspired The Daily Universal Register, the forerunner of The Times, London.

Q 2. Who launched in 1858 a Bangla weekly ‘The Madras Courier’?

(A) Mohare Hanamanthraya

(B) Robert Knight

(C) Richard Johnson

(D) Iswar Chandra vidyasagar

Correct Answer: (D) Iswar Chandra vidyasagar

Explanation: Iswar Chandra Vidyasagar proposed the publication of a weekly newspaper Somprakash partly with the objective of providing employment for a deaf scholar. The newspaper hit the stands in 1858 but the deaf scholar never joined it. The entire responsibility of editing and publishing the newspaper vested in Vidyabhusan.

Q 3. In 1875, Robert Knight founded ………………………

(A) The Calcutta Chronicle

(B) The Calcutta Gazette

(C) The Calcutta Gazette

(D) The Statesman

Correct Answer: (D) The Statesman

Explanation: The Statesman, English-language daily newspaper published in Kolkata and, with the Times of India and The Hindu, generally regarded as one of the most influential in India. It was established in 1875 by Robert Knight as an outgrowth of an earlier paper, The Friend of India (founded 1817).

Q 4. Who was the founder of the newspaper “The Hindu”(1878)?

(A) Kasturi Ranga Iyengar

(B) Jogendra Nath Bose

(C) Dinabandhu Mitra

(D) Robert Knight

Correct Answer: (A) Kasturi Ranga Iyengar

Explanation: The Hindu, an English daily newspaper, is one of the oldest newspapers of India which launched in 1878 as a weekly newspaper before becoming a daily newspaper in 1889. Subramania Iyer became the first editor.

The Hindu Newspaper is published by THG Publishing Private Limited. 52.04% of THG Publishing Private Limited is owned by Kasturi & Sons Limited. The remaining 47.96% shares of THG Publishing Private Limited is split among among G. Narasimhan, G. Kasturi, S Parthasarathy and S Rangarajan families who all are great grandsons of S. Kasturi Ranga Iyengar.

Q 5. Lokmanya Tilak started the newspaper ‘Kesari’ in …………

(A) Marathi

(B) English

(C) Hindi

(D) Malayalam

Correct Answer: (A) Marathi

Explanation: Kesari is a Marathi newspaper which was founded in 1881 by Lokmanya Bal Gangadhar Tilak, a prominent leader of the Indian Independence movement.

Q 6. Lokmanya Tilak started the newspaper ‘Maratha’ in………………

(A) English

(B) Gujarathi

(C) Marathi

(D) Hindi

Correct Answer: (A) English

Explanation: Bal Gangadhar Tilak in 1881 founded a newspaper named kesari which was used as a mouthpiece for the Indian national freedom movement. For the initial six years, Lokmanya Tilak was the editor of the ‘Mahratta’ while Gopal Ganesh Agarkar was the editor of the ‘Kesari’. since 14th September 1891, Tilak became the legal owner of both the newspapers.

Q 7. ‘The Spectator’ was an English-language newspaper published from ………….

(A) Madras

(B) Bombay

(C) Bihar

(D) Assam

Correct Answer: (A) Madras

Explanation: The Spectator was an English-language newspaper published from Madras between 1836 and 1859. It is the first daily newspaper to be published from the city.

Q 8. The Press Council of India was established in the year ……….

(A) 1906

(B) 1916

(C) 1926

(D) 1966

Correct Answer: (D) 1966

Explanation: The Press Council of India was first set up in the year 1966 by the Parliament on the recommendations of the First Press Commission with the object of preserving the freedom of the press and of maintaining and improving the standards of press in India. The present Council functions under the Press Council Act 1978.

Q 9. ………………is a constitutional, quasi judicial body which acts as a supervisory body of the press.

(A) The present Press Council of India

(B) All India Muslim League

(C) Indian national congress

(D) Theosophical Society

Correct Answer: (A) The present Press Council of India

Explanation: The present Council functions under the Press Council Act 1978. It is a statutory, quasi judicial body which acts as a watchdog of the press. It adjudicates the complaints against and by the press for violation of ethics and for violation of the freedom of the press respectively.

Q 10. The All India Muslim League was formed in Dhaka in ………

(A) 1806

(B) 1906

(C) 1909

(D) 1960

Correct Answer: (B) 1906

Explanation: The Muslim League was founded in 1906 to safeguard the rights of Indian Muslims. The league wanted a separate nation for India’s Muslims because it feared that an independent India would be dominated by Hindus.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision

Want to crack UGC-NET Exam?

4th Batch Courses out for June 2023 Exam. Choose among various courses.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?