Day 14- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. A Balakrishna Pillai was associated with…

(A) Kesari

(B) Swaseshabimani

(C) Keralan

(D) Mathrubhumi

Correct Answer: (A) Kesari

Explanation: Kesari Balakrishna Pillai was the eponymous founder of the newspaper, Kesari and was one of the three major figures in modern Malayalam literary criticism.

Q 2. Operation West End, a sting operation, was carried out by…

(A) Tehelka.com

(B) ohmynews.com

(C) News.com

(D) Probity.com

Correct Answer: (A) Tehelka.com

Explanation: Operation West End was the first sting operation done by Tehelka in 2001, an Indian news magazine known for its investigative journalism. It was done in order to expose the defense deals of the then ruling party, the NDA led by BJP.

Q 3. Which of the following English newspaper is not published from Kerala?

(A) Deccan Chronicle

(B) The Times of India

(C) Deccan Herald

(D) The New Indian Express

Correct Answer: (C) Deccan Herald

Explanation: Deccan Herald is an English language daily newspaper launched on June 17, 1948 and published from Karnatka in India. Deccan Herald launched a sister daily in Kannada, called Prajavani.

Q 4. The recognized union of working journalist in Kerala is …

(A) KUWJ

(B) IFWJK

(C) KUJ

(D) KUNWJ

Correct Answer: (A) KUWJ

Explanation: Kerala Union of working Journalists (KUWJ) is an organisation of the Working Journalists of Kerala. It was created in order to solve the issues concerning journalists’ professional activities.

Q 5. Which of the following is considered the first newspaper in Malayalam?

(A) Paschimodayam

(B) Jnana Nikshepam

(C) Keralopakari

(D) Rajyasamacharam

Correct Answer: (D) Rajyasamacharam

Explanation: Rajyasamacharam was the first newspaper in Malayalam. This was started by Hermann Gundert under the Christian missionaries of Basel Mission in June 1847 from Illikkunnu in Thalassery. Pashchimodayam was the second newspaper in Malayalam. It started in October 1847 from Thalasseri. Deepika, the oldest Malayalam newspaper now in circulation, was established in 1887.

Q 6. Which is an example of Intra-personal Communication?

(A) Dialogue

(B) Meditation

(C) Presentation

(D) Lecture

Correct Answer: (B) Meditation

Explanation: Intra is a prefix meaning “within”; something that is “intrapersonal” takes place inside one individual.

Q 7. Who introduced the concept of Mobile Privatization?

(A) Barthes

(B) Adorno

(C) Raymond Williams

(D) Walter Benjamin

Correct Answer: (C) Raymond Williams

Explanation: Raymond Williams developed the concept of mobile privatization as part of his criticism of the failings of technological determinism and its role in accounts of media history. It plays a central role in his alternative social shaping account of the development of radio and television broadcasting.

Q 8. Deconstruction is associated with

(A) Derrida

(B) Gramsci

(C) Chomky

(D) None of these

Correct Answer: (A) Derrida

Explanation: Jacques Derrida was an Algerian-born French philosopher best known for developing a form of semiotic analysis known as deconstruction, which he discussed in numerous texts, and developed in the context of phenomenology.

Q 9. Which communication model has entropy and redundancy?

(A) Mathematical

(B) Rhetoric

(C) SMCR

(D) Bucket

Correct Answer: (A) Mathematical

Explanation: The concept of information entropy was introduced by Claude Shannon in his 1948 paper “A Mathematical Theory of Communication”.

Entropy: refers to messages which convey highly unpredictable information to the receiver. redundancy: refers to messages which convey highly predictable information to the receiver.

Q 10. Who introduced the concept of Interpreter?

(A) Schramm

(B) Cantril and Lazarsfeld

(C) Berlo

(D) Lasswell

Correct Answer: (A) Schramm

Explanation: One contribution Schramm made was to consider the fields of experience of the sender and receiver. The sender encodes the message, based upon the sender’s field of experience. The user’s field of experience guides decoding.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision
error: Content is protected !!

Aiming to Crack NET- JRF 2022?

Crash Course started for UGC NET Paper II- Journalism and Mass Communication.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?