Day 15- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. Who conceptualised myth as second order of signification?

(A) Barthes      

(B) MacLuhan      

(C) Freud

(D) Saussure

Correct Answer: (A)

Explanation: The French semiotician Roland Barthes proposed the concept of myth as a second order of signification in his book “Mythologies,” which was first published in French in 1957. Barthes argued that myths were a system of signs that represented cultural values and beliefs, and that these signs were constructed through a process of myth-making that involved the transformation of raw materials into cultural symbols. According to Barthes, myths operated at a second order of signification because they were not simply signs that referred to something else, but rather signs that concealed their own cultural origins and naturalized them as natural and universal.

Q 2. National Geographic Magazine is example of which printing process?

(A) Letterpress

(B) Lithography

(C) Silk

(D) Gravure

Correct Answer: (D) Gravure

Explanation: Like flexography, gravure printing is often used for high-volume printing of packaging, wallpaper and gift wrap. Although less common, gravure printing may also be used for printing magazines, greeting cards, and high-volume advertising pieces.

Q 3. Who introduced the concept of deviant group in the helix of communication?

(A) Frank Dance

(B) David Berlo

(C) Elisabeth Neomann

(D) Westley and McLean

Correct Answer: (C) Elisabeth Neomann

Explanation: In sociology, deviance describes an action or behavior that violates social norms, including a formally enacted rule (e.g., crime),as well as informal violations of social norms (e.g., rejecting folkways and mores).

Q 4. The Salim Ali Bird sanctuary is located at?

(A) Anakkati

(B) Pondicherry

(C) Pondicherry

(D) Goa

Correct Answer: (D) Goa

Explanation: Salim Ali Bird Sanctuary is an estuarine mangrove habitat, which is declared as the bird sanctuary, and located on western tip of the Island of Chorão along the Mandovi River, Goa, in India.

Q 5. Non-stick cooking utensils are coated with

(A) Teflon (PTEE)

(B) Polystyrene

(C) Black paint

(D) PVC

Correct Answer: (A) Teflon (PTEE)

Explanation: Teflon (PTFE-Polytetrafluoroethylene) is used as a non-stick coating for pans and other cookware. It is nonreactive.

Q 6. Name of the newspaper on the front page is called…

(A) Masthead

(B) Skyline

(C) Nameplate

(D) Name board

Correct Answer: (A) Masthead

Explanation: The name of a publication (such as a newspaper) displayed on the top of the first page is called a Masthead.

Q 7. An early edition of a newspaper is called…

(A) City edition

(B) Bulldog

(C) Mofussil edition

(D) Midnight edition

Correct Answer: (B) Bulldog

Explanation: A bulldog edition is an early edition, or the first edition, of a daily newspaper and can be dated in advance. It is sometimes called the street edition. The term ‘bulldog’ likely became popular during the American newspaper wars when print editions were sold on street corners by avowed rivals.

Q 8. The first printed work by Johannes Gutenberg using movable types was

(A) Aeropagitica

(B) Catechism text

(C) Way of the cross

(D) Bible

Correct Answer: (D) Bible

Explanation: Johannes Gutenberg known for the invention of the movable-type printing press. Gutenberg chose the Bible as the first product of his marvelous invention of movable type in 1455.

Q 9. Name the newspaper that did not publish the news of the assassination of Mahatma Gandhi on its front page.

(A) The Times of India

(B) The Hindustan Times 

(C) The Hindu

(D) The Statesman

Correct Answer: (C) The Hindu

Explanation: The Hindu, not due to lack of respect for the Father of the Nation, but because it then carried only advertisements on its front page. Today, it is common practice across almost all newspapers in the country. “The Daily Telegraph”, gave half of their front page to Gandhi’s assassination news.

Q 10. Malayala Manorama was established in

(A) 1888

(B) 1889

(C) 1890

(D) 1891

Correct Answer: (A) 1888

Explanation: Kandathil Varghese Mappillai founded the Malayala Manorama Group as a stock publishing company first in 1888, in a town called Kottayam in the south Indian state of Kerala. He brought out the first edition of the Malayala Manorama newspaper on 22 March 1890.

About JMC Study Hub

About JMC Sahitya

JMC Study Hub is India’s first largest and dedicated learning platform of Journalism and Mass Communication. 

Email : jaankari@jmcstudyhub.com

Latest Post
Latest Video
Interview

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision

Want to crack UGC-NET Exam?

New Batch Courses out for Dec 2023 Exam. Choose among various courses.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?