Day 13- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. Haptics relates to

(A) Body movements

(B) Touch

(C) Paranormal language

(D) Eye Movement

Correct Answer: (B) Touch

Explanation: “haptic” means anything relating to the sense of touch.

Q 2. What can be an example of didactic reportage?

(A) Anti tobacco campaign

(B) Propaganda on demonetisation

(C) Both of these

(D) None of these

Correct Answer: (B) Propaganda on demonetisation

Explanation: Reportage is often regarded as the most exalted form of journalism, yet it is, after all, no more than writing that is concerned with the reporting of news or events.

Q 3. A hole through which light travels is called

(A) Tripod

(B) Console

(C) Aperture

(D) All of these

Correct Answer: (C) Aperture

Explanation: An aperture is a hole or an opening through which light travels.

Q 4. Who coined the term ‘Mimesis?

(A) Herbert Marcuse

(B) Cicero

(C) Aristotle

(D) Plato

Correct Answer: (D) Plato

Explanation: Mimesis is a Greek term that means imitation. Plato divides imitation by medium (words, paint, marble, etc.). He further divides the verbal techniques of imitation into pure imitation or mimesis, in which an actor impersonates a character on stage, and diegesis, or narration, in which a narrator speaks in the third person about events35.

Q 5. XML stands for?

(A) Extensible Markup Language

(B) Extensible Mobile Lexicon

(C) X-Mas Markup Language

(D) All of these

Correct Answer: (D) All of these

Explanation: XML stands for eXtensible Markup Language. XML is a markup language much like HTML. XML was designed to store and transport data.

Q 6. Which of the following is body that represents newspapers publishers?

(A) ABC

(B) INS

(C) RNI

(D) IFWJ

Correct Answer: (B) INS

Explanation: The Indian Newspaper Society (INS) (formerly Indian and Eastern Newspaper Society) acts as the central organization of the Press of India, an independent body authenticating circulation figures of newspapers and periodicals in India. It plays a major role in protecting and promoting freedom of the press in India.

Q 7. Who among the following was not a chief editor of Malayala Manorama?

(A) Kandathil Varghese Mappilai

(B) Mamman Mappilai

(C) K M George

(D) K M Mathew

Correct Answer: (C) K M George

Explanation: Kandathil Varghese Mappillai was an Indian journalist, translator and publisher who was the founder of the newspaper Malayala Manorama and the magazine Bhashaposhini. Kandathil Cheriyan Mammen Mappillai and Kandathil Mammen Mathew were newspaper editor who served as the editor-in-chief of the Malayalam-language daily, Malayala Manorama.

Dr. K. M. George, was an eminent Malayalam writer and educator.

Q 8. Who is generally described as the unsung hero of a newspaper?

(A) Reporter

(B) Sub editor

(C) News editor

(D) Chief editor

Correct Answer: (B) Sub editor

Explanation: Sub-editors, also known as Copy Editors, are the unsung heroes of journalism. They work long hours, often through the night. Theirs’ is a hard and thankless job. Like the sub-editor makes a rough dummy to decide which story will be placed where. After this, the sub-editor moves the edited news reports in their respective slots.

Q 9. Ramnath Goenka is associated with ….

(A) The Indian Express

(B) The Hindustan Times

(C) The Times of India

(D) The Deccan Herald

Correct Answer: (A) The Indian Express

Explanation: Ramnath Goenka was an Indian newspaper publisher. He launched The Indian Express in 1932 and created the Indian Express Group with various English and regional language publications.

Q 10. Who among the following was a noted cartoonist?

(A) Bal Thackeray

(B) Jug Suraiyya

(C) TJS George

(D) Pothan Joseph

Correct Answer: (A) Bal Thackeray

Explanation: Shiv Sena founder Thackeray began his career as a cartoonist in the Free Press Journal in Bombay. His cartoons were also published in the Sunday edition of The Times of India.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision
error: Content is protected !!

Aiming to Crack NET- JRF 2022?

Crash Course started for UGC NET Paper II- Journalism and Mass Communication.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?