Day 12- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (JMC Quiz)

Q 1. The concept of Press Council first emerged in ….. 

(A) Sweden

(B) UK

(C) US

(D) Netherlands

Correct Answer: (A) Sweden

Explanation: In 1916, Sweden adopted the first rules on press ethics. The reason was that some newspapers – during the ongoing World War – had become the propaganda organs of the warring states, which damaged the reputation of the press.

Q 2. DPA is a news agency of ……

(A) Pakistan

(B) South Africa

(C) Germany

(D) Argentina

Correct Answer: (C) Germany

Explanation: DPA is a German news agency founded in 1949. Based in Hamburg, it has grown to be a major worldwide operation serving print media, radio, television, online, mobile phones, and national news agencies.

Q 3. Who among the following is not a chairperson of the Press Council of India?

(A) Justice Markandy Katju

(B) Justice R Jayachandra Reddy

(C) Justice P B Sawant

(D) Justice K K Mathew

Correct Answer: (D) Justice K K Mathew

Explanation: Justice Chandramauli Kumar Prasad is Chairman of the Council as of 2015. He has been appointed for a second term. The predecessor was Justice Markandey Katju (2011 – 2014). K. K. Mathew was a Judge of the Supreme Court of India highly regarded for his scholarship and for his seminal contribution to the Constitutional and Administrative law in India.

Q 4. Press Council of India is a … body including the chairperson

(A) 26

(B) 27

(C) 28

(D) 29

Correct Answer: (D) 29

Explanation: It consists of a Chairman and 28 other members. Of the 28 members, 13 represent the working journalists.

Q 5. Self regulatory body of the television news channels in India is….

(A) Press Council of India

(B) Television Council of India

(C) News Broadcasting Standards Authority

(D) Broadcast Authority of India

Correct Answer: (C) News Broadcasting Standards Authority

Explanation: Media in India is mostly self-regulated.  The existing bodies for regulation of media such as the Press Council of India which is a statutory body and the News Broadcasting Standards Authority, a self-regulatory organization, issue standards which are more in the nature of guidelines.

Q 6. Daniel Lerner is credited to have introduced the term

(A) Heterophily

(B) Homophily

(C) Mobility Multipliers

(D) Magic Multipliers

Correct Answer: (C) Mobility Multipliers

Explanation- Daniel Lerner termed mass media  as mobility of multipliers and Wilbur Schramm considers them to be magic multipliers.

Q 7. ‘Spect-actor’ was coined by

(A) Augusto Boal

(B) Aristotle

(C) Paulo Cohelo

(D) Plato

Correct Answer: (A) Augusto Boal

Explanation: This is a term created by Augusto Boal to describe those engaged in Forum theatre. It refers to the dual role of those involved in the process as both spectator and actor, as they both observe and create dramatic meaning and action in any performance.

Q 8.  ‘Wealth of Nations’ was authored by

(A) Adam Smith

(B) Richardo

(C) Karl Marx

(D) Paulo Friere

Correct Answer: (A) Adam Smith

Explanation: The book ‘Wealth of Nation’s touches upon such broad topics as the division of labour, productivity, and free markets.

Q 9. ‘As bits and watts increases in mass production and consumption, life is diminished under modernised poverty.’ ‘Who made this statement?

(A) Abraham Maslowe

(B) Karl Marx

(C) Majid Tehranian

(D) Gramsci

Correct Answer: (C) Majid Tehranian

Explanation: ‘Meta-Theory of Communication’ presented by Majid Tehranian.

Q 10. Which among the following is not one of the features of Interpersonal Communication?

(A) Phatic Conversation

(B) Triadic Communication

(C) Dyadic Communication

(D) Classroom Discussion

Correct Answer: (D) Classroom Discussion

Explanation:  Classroom Discussion is a group communication.

Phatic communication is verbal or non-verbal communication that has a social function, such as to start a conversation, greet someone, or say goodbye, rather than an informative function.

Triadic communication- Triadic is a communication between three or more persons.

Dyadic Communication-The term ‘Dyadic communication’, in general refers to an interaction between two people.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision
error: Content is protected !!

Want to crack UGC-NET Exam?

4th Batch Courses out for June 2023 Exam. Choose among various courses.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?