Day 5- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

JMC Study Team

JMC Study Team

jaankari@jmcstudyhub.com

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,

Daily Mass Communication Series (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire chapters of Journalism and Mass communication (JMC) at zero cost and with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. The Gutenberg Galaxy was authored by

(A) Johannes Gutenberg

(B) Marshall McLuhan

(C) George Gerbner

(D) Kurt Lewin

Correct Answer: (B) Marshall McLuhan

Explanation: The Gutenberg Galaxy: The Making of Typographic Man is a 1962 book by Marshall McLuhan, in which the author analyzes the effects of mass media, especially the printing press, on European culture and human consciousness.

Q 2. The term fourth estate refers to?

(A) Legislature

(B) Commons

(C) Media

(D) Judiciary

Correct Answer: (C) Media

Explanation: The term Fourth Estate or fourth power refers to the press and news media both in explicit capacity of advocacy and implicit ability to frame political issues.

Q 3. International Commission to study communication in the world by UNESCO was known as…

(A) McLuhan Commission

(B) Hutchins Commission

(C) MacBride Commission

(D) McQuail Commission

Correct Answer: (C) MacBride Commission

Explanation: International Commission to study communication in the world by UNESCO was known as MacBride Commission. MacBride was appointed president of the International Commission for the Study of Communication Problems, established by UNESCO.

Q 4. Who coined the term fourth estate?

(A) Lord William Bentick

(B) Edmund Burke

(C) Winston Churchill

(D) Clement Atlee

Correct Answer: (B) Edmund Burke

Explanation: The term “fourth estate” is used to describe the press and the term “fourth estate” is often attributed to British politician Edmund Burke. In our country, the term fourth estate is sometimes used to place the press alongside the three branches of government: legislative, executive and judicial.

Q 5. Pulitzer prizes are given to journalists for their outstanding contribution to journalism in

(A) UK

(B) US

(C) Germany

(D) Australia

Correct Answer: (B) US

Explanation: The Pulitzer Prize is an award for achievements in newspaper, magazine and online journalism, literature and musical composition within the United States. More than 2,500 entries are submitted each year in the Pulitzer Prize competitions, and only 21 awards are normally made. The prize is named for Joseph Pulitzer, a newspaper journalist with a fascinating life.

Q 6. Which newspaper first launched an internet edition in India?

(A) Times of India

(B) The Hindu

(C)  The Telegraph

(D) Hindustan Times

Correct Answer: (B) The Hindu

Explanation: In 1995 The Hindu becomes the first Indian newspaper to have an internet edition. The Hindu, started in 1878 as a weekly, became a daily in 1889.

Q 7. Which of the following media group has a newspaper, television news channel and FM radio station?

(A) The Hindu group

(B) The Kerala Kaumudi group

(C) The Malayala Manorama group

(D) The Indian Express group

Correct Answer: (C) The Malayala Manorama group

Explanation: Malayala Manorama is a morning newspaper in Malayalam published from Kottayam, Kerala, India by the Malayala Manorama Company Limited. The Company has a television news channel in Malayalam called Manorama News, along with a Malayalam General Entertainment Channel, Mazhavil Manorama. The Company also publishes the Malayalam women’s magazine, Vanitha and the English weekly called ‘The Week’.

Q 8. Club FM radio station is promoted by …………….

(A) Malayala Manorama

(B) Asianet

(C) Mathrubhumi

(D) Madhyamam

Correct Answer: (C) Mathrubhumi

Explanation: Club FM is a private FM radio station for the state of Kerala in India, operated by the Mathrubhumi newspaper in Kerala, specialising in popular music throughout the day.

Q 9. Who among the following was a chief editor of Mathrubhumi?

(A) A Balakrishna Pillai

(B) P K Balakrishnan

(C) K P Kesava Menon

(D) Vengayil Kunhiraman Nayanar

Correct Answer: (C) K P Kesava Menon

Explanation: Mathrubhumi is one of the leading Malayalam newspapers in India. K.P.Kesava Menon, the prominent freedom fighter established Mathrubhumi in 1923. He was its Chief Editor from the beginning till his death.

Q 10. The oldest surviving newspaper in Malayalam is ….

(A) Malayala Manorama

(B) Kerala Kaumudi

(C) Mathrubhumi

(D) Deepika

Correct Answer: (D) Deepika

Explanation: Deepika, a Malayalam language newspaper, is one of the oldest newspapers published in India. Started in 1887, it is the oldest Malayalam newspaper now in circulation.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision
error: Content is protected !!

Aiming to Crack NET- JRF?

Crash Courses started for Paper II- Journalism and Mass Communication. Now Available on App.

Book your seat now.