Day 6- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire courses of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (JMC Quiz)


Q 1. Which of the following English newspaper is not published Kerala?

(A) Deccan Chronicle

(B) The Times of India

(C) Deccan Herald

(D) The New Indian Express

Correct Answer: (A) Deccan Chronicle

Explanation: Deccan Chronicle is an Indian English-language daily newspaper founded by Rajagopal Mudaliar in the 1930s & currently owned by SREI. It is published in Hyderabad, Telangana, by Deccan Chronicle Holdings Limited.

Q 2. Frequency Modulation (FM) Radio was invented by?

(A) Edwin. H. Armstrong

(B) Jacques Diouf

(C) Andy Zeollick

(D) Mckarthy wolf

Correct Answer: (A) Edwin. H. Armstrong

Explanation: Edwin Howard Armstrong was an American electrical engineer and inventor, who developed FM (frequency modulation) radio and the superheterodyne receiver system.

Q 3. Kandathil Varghese Mappilla is the founder editor of ………

(A) Deepika

(B) Mathrubhumi

(C) Malayala Manorama

(D) Kerala Kaumudi

Correct Answer: (C) Malayala Manorama

Explanation: Kandathil Varghese Mappillai was an Indian journalist, translator and publisher who was the founder of the newspaper ‘Malayala Manorama’ in 1880 and the magazine Bhashaposhini. He was awarded the Padma Shree for his contributions in the industry.

Q 4. Who was the Indian representative to the MacBride Commission?

(A) B G Varghese

(B) Chalapathi Rao

(C) Kushwant Singh

(D) Nihil Singh

Correct Answer: (A) B G Varghese

Explanation: Boobli George Verghese was a senior Indian journalist. He was editor of leading newspapers the Hindustan Times and The Indian Express. The International Commission for the Study of Communication Problems was set up in 1977 by the director of UNESCO Ahmadou-Mahtar M’Bow. Boobli George Verghese was the Indian representative among members of the MacBride Commission.

Q 5. Which among the following is not a characteristics of Mass Media?

(A) Transient

(B) Universal Access

(C) Narrow scope

(D) Gatekeeping

Correct Answer: (C) Narrow scope

Explanation: Transient is defined as someone or something that is temporary or staying for a short amount of time. Example- News.

Universal access: This usually means that everyone in a population has access to publicly available communication network facilities and services.

Gatekeeping is the process through which information is filtered for dissemination, whether for publication, broadcasting, the Internet, or some other mode of communication.

Q 6. Who formulated the concept of positivism?

(A) Bharat Muni

(B) Martin Luther

(C)  Julia Kresteva

(D) August Comte

Correct Answer: (D) August Comte

Explanation: Auguste Comte was the father of positivism and inventor of the term sociology. In sociology, Positivism is the view that social phenomena such as human social behaviour and how societies are structured ought to be studied using only the methods of the natural science.

Q 7. What does APA Stands for?

(A) African psychological Association

(B) Asian psychological Association

(C) American psychological Association

(D) Australian psychological Association

Correct Answer: (C) American psychological Association

Explanation: APA format is commonly used to cite sources in psychology, education, and the social sciences. The APA style originated in a 1929 article published in Psychological Bulletin that laid out the basic guidelines 2.

Q 8. The five stages of grief are denial, anger, bargaining, depression and acceptance (Gaurav-Sehgal, 2010, p 45-60)’ is an example of

(A) Footnote citation

(B) Both (A) and (C)

(C) Parenthetical referencing

(D) None of these

Correct Answer: (C) Parenthetical referencing

Explanation: Parenthetic referencing is also known as Harvard refrencing. Parenthetical citations are often used in MLA format, APA format, and many other styles. Footnotes are often used in Chicago format citations. Parenthetical citations are placed directly after the quote or paraphrase. Parenthetical citation includes the last name of the original author and the page number that the information was found3.

Example of footnote citation- ‘The five stages of grief are denial, anger, bargaining, depression and acceptance.’

Notice the small, superscript number 1 next to the quote above. On bottom of the page, the reader would find the number 1, and next it they’ll see the footnote.

Q 9. Who coined the term ‘Development Communication’?

(A) Rostow

(B) Lippman

(C) Nora C Quebrel

(D) Lerner

Correct Answer: (C) Nora C Quebrel

Explanation: Nora C Quebral is often referred as ‘’mother of development communication’’. Her latest revision definition for development communication is as  ‘the art and science of human communication linked to a society’s planned transformation from a state of poverty to one of dynamic socio-economic growth that makes for greater equity and the larger unfolding of individual potential.

Q 10. Recce Survey generally is….

(A) Pre shoot location survey for film

(B) Husband up survey

(C) Uncharted survey

(D) Claim survey for vehicles

Correct Answer: (A) Pre shoot location survey for film

Explanation: A pre filming visit to a location to determine its suitability for shooting, including access to necessary facilities and assessment of any potential lighting.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision
error: Content is protected !!

Want to crack UGC-NET Exam?

4th Batch Courses out for June 2023 Exam. Choose among various courses.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?