Day 43- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. With how many countries does Northeast India share international borders?

(A) 5

(B) 4

(C) 8

(D) 6

Correct Answer: (A) 5

Explanation: All the eight northeast states lies along the international borders surrounded by five neighboring countries viz China, Bhutan, Nepal, Myanmar and Bangladesh.

Q 2. Hornbill Festival is an annual festival held in.

(A) Sikkim

(B) Arunachal Pradesh

(C) Nagaland

(D) Mizoram

Correct Answer: (C) Nagaland

Explanation: The Hornbill Festival is one of the largest celebrations of all the major tribes of Nagaland. It features traditional dance forms, folk songs, art and indigenous games from the different tribes of the state.

Q 3. Who among the following was a former speaker of the Lok Sabha from the Northeast?

(A) P. A. Sangma

(B) Nabam Tuki

(C) Neiphu Rio

(D) Gaurav Gogoi

Correct Answer: (A) P. A. Sangma

Explanation: P. A Sangma (1 September 1947 – 4 March 2016) was an Indian politician who served as the Speaker of the Lok Sabha from 1996 to 1998 and Chief Minister of Meghalaya from 1988 to 1990.

Q 4. In which year did Switzerland become a member of the UNO?

(A) 1945

(B) 1951

(C) 1975

(D) 2002

Correct Answer: (D) 2002

Explanation: Switzerland became the 190th member of the UN on 10 September 2002.

Q 5. Which road connects Assam with China?

(A) Trans-Asian Highway connecting Arunachal Pradesh with China through Bumla

(B) There is no such road

(C) Stilwell Road from Ledo to China through Myanmar

(D) South-Asian Rally Road from Sadiya to Shanghai through Myanmar

Correct Answer: (C) Stilwell Road from Ledo to China through Myanmar

Explanation: Stilwell Road, original name Ledo Road, highway (769 km) long that links northeastern India with the Burma Road, which runs from Burma to China. During World War II the Stilwell Road was a strategic military route.

Q 6. A historic midnight session of both the houses of parliament was convened at the Central Hall of the Indian Parliament on 1 July 2017. What was the occasion?

(A) Announcement of demonetization

(B) Launch of GST

(C) Oath taking of President Ram Nath Kovind

(D) Surgical strike on Pakistan

Correct Answer: (B) Launch of GST

Explanation: The GST was launched at midnight on 1 July 2017 by the President of India, and the Government of India. The launch was marked by a historic midnight (30 June – 1 July) session of both the houses of parliament convened at the Central Hall of the Parliament.

Q 7. NASA stands for

(A) National Aerobics and Space Administration.

(B) National Aeronautics and Space Administration.

(C) National Aeronautics and Space Association.

(D) National Aeronautics and Inter-stellar Administration.

Correct Answer: (B) National Aeronautics and Space Administration.

Explanation: NASA stands for National Aeronautics and Space Administration. NASA is a U.S. government agency that is responsible for science and technology related to air and space. The Space Age started in 1957 with the launch of the Soviet satellite Sputnik.

Q 8. What is the full form of the abbreviated term ‘NRC’?

(A) National Research Centre

(B) Norweigian Railway Corporation

(C) National Register of Citizens

(D) Nepalese Royal Charter

Correct Answer: (C) National Register of Citizens

Explanation: The National Register of Citizens (NRC) is a register of all Indian citizens whose creation is mandated by the 2003 amendment of the Citizenship Act, 1955. Its purpose is to document all the legal citizens of India so that the illegal immigrants can be identified and deported.

Q 9. Interpretation of Dreams was written by

(A) Rohinton Mistry

(B) Sigmund Freud

(C) Arundhati Roy

(D) Franz Boasr

Correct Answer: (B) Sigmund Freud

Explanation: Sigmund Freud’s The Interpretation of Dreams was one of the most important books of the 20th century. First published in 1900, it provides a groundbreaking theory of dreams and an innovative method for interpreting them that captivates readers to this day.

Q 10. An inductive method is normally used in:

(A) Statistical tests

(B) Content analysis

(C) Path analysis

(D) Exploratory research

Correct Answer: (D) Exploratory research

Explanation: Exploratory research is generally considered to be inductive and qualitative. Inductive approaches are generally associated with qualitative research, whilst deductive approaches are more commonly associated with quantitative research.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision
error: Content is protected !!

Aiming to Crack NET- JRF 2022?

Crash Course started for UGC NET Paper II- Journalism and Mass Communication.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?