Day 44- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. _________ was the father of Green revolution in India.

(A) M.S Swaminathan

(B) Dr. Norman Borlaug

(C) Vergheese Kurien

(D) None of the above

Correct Answer: (A) M.S Swaminathan

Explanation: Swaminathan has been called the “Father of Green Revolution in India” for his role in introducing and further developing high-yielding varieties of wheat in India. He is the founder of the MS Swaminathan Research Foundation.

Q 2. According to Morgan theory, Barbarism refers to

(A) Settled Agriculture

(B) Barter System

(C) Savagery

(D) None of the above

Correct Answer: (A) Settled Agriculture

Explanation: Morgan stated that the developments in the social organization are due to the changes that occur in the food production. According to him, the society has developed from a hunting stage to a stage of settled agriculture. He denoted hunting by the term savagery and settled agriculture by barbarism.

Q 3. The views of Herbert Spencer were known as

(A) Spencer Darwinism

(B) Social Darwinism

(C) Evolutionism

(D) None

Correct Answer: (B) Social Darwinism

Explanation: Herbert Spencer is famous for his doctrine of social Darwinism, which asserted that the principles of evolution, including natural selection, apply to human societies, social classes, and individuals as well as to biological species developing over geologic time.

Q 4. A word or phrase that is used to express a particular situation is termed as

(A) discussion

(B) monologue

(C) locution

(D) dictation

Correct Answer: (C) locution

Explanation: Locution means expression through a word or phrase in a particular situation.

Q 5. Orthoepy in communication means

(A) discussion

(B) conversation

(C) pronunciation

(D) expression

Correct Answer: (C) pronunciation

Explanation: Orthoepy is the study of pronunciation of a particular language, within a specific oral tradition. It is the way a word or language is customarily spoken or the way of pronouncing it.

Q 6. What is, are the major elements of oral communication?

(A) pitch

(B) volume

(C) clarity

(D) all the above

Correct Answer: (D) all the above

Explanation: Oral communication includes face to face conversations, speech, telephonic conversation, video conferencing, voice chat. So pitch, volume, speed, clarity are all the major elements of oral communication.

Q 7. Some stories that wrap similar events into a single story is called

(A) Multiple story

(B) Round

(C) Capital story

(D) Same incident story

Correct Answer: (B) Round

Explanation: Some stories that wrap similar events into a single story is called Round.

Q 8. Morgue is

(A) Photo archive.

(B) News library

(C) Back volume stock.

(D) Printing machine stand

Correct Answer: (B) News library

Explanation: A room containing reference files of older material in a newspaper office.

Q 9. Leader writer is one who writes the ——————-

(A) Main story

(B) Middle article

(C) Editorial

(D) Edit page article

Correct Answer: (C) Editorial

Explanation: A leader writer is neither a gatherer of news, like a reporter, nor a presenter of news, like a sub-editor. A member of the editorial staff of a newspaper who writes leaders or editorial articles.

Q 10. Small advertisements classified according to subject area and carrying no illustrations are known as

(A) Small ads.

(B) Non-illustrated ads.

(C) Subject ads.

(D) Classifieds.

Correct Answer: (D) Classifieds.

Explanation: Classified advertising is a form of advertising, particularly common in newspapers, online and other periodicals, which may be sold or distributed free of charge. Classified advertisements are much cheaper than larger display advertisements used by businesses, although display advertising is more widespread.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision
error: Content is protected !!

Aiming to Crack NET- JRF 2022?

Crash Course started for UGC NET Paper II- Journalism and Mass Communication.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?