Day 45- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. Sending message to a large number of people is called …………………….

(A) mass communication

(B) media communication

(C) group discussion

(D) interview

Correct Answer: (A) mass communication

Explanation: Mass communication is the process of imparting and exchanging information through mass media to large segments of the population.

Q 2. When the sender uses media for commercial success it is called …………….

(A) mass communication

(B) media communication

(C) group discussion

(D) interview

Correct Answer: (C) group discussion

Explanation: When the sender uses media for commercial success (for making money and fame) then it is called advertising. Since we live in a multi-cultural world, communication becomes a process which requires enormous attention.

Q 3. ………….. was used to spread information

(A) Mass communication

(B) Mass communication

(C) group discussion

(D) Pamphleteering

Correct Answer: (D) Pamphleteering

Explanation: A pamphlet, by definition, is a small, unbound booklet that is used to advertise or provide information on a single subject. They are mainly used for informing rather than direct selling.

Q 4. The origins of print media can be traced back to …………. Civilization.

(A) Chinese

(B) Roman

(C) Greek

(D) Egyptian

Correct Answer: (B) Roman

Explanation: The origins of print media can be traced back to ‘Roman’ Civilization.

Q 5. …………. is a piece of news item written with a particular intention i.e. either to make audience aware of a particular matter, to instruct or to entertain

(A) Editorial

(B) article

(C) feature

(D) interview

Correct Answer: (C) feature

Explanation: A feature story is a piece of news item written with a particular intention i.e. either to make audience aware of a particular matter, to instruct or to entertain. Unlike a general news story, the feature might be prejudiced and sometimes can be used to express the emotion of the writer.

Q 6. Anecdotes are

(A) life incidents

(B) quotations

(C) stories

(D) folk tales

Correct Answer: (A) life incidents

Explanation: An anecdote is “a story with a point.”” Everybody may not have long interesting stories to share yet we all go through some interesting incidents in day to day life. Those who travel and meet new people often may have loads of stories and anecdotes to tell.

Q 7. The original method of printing was ………….

(A) laser

(B) movable

(C) block type

(D) hard type

Correct Answer: (C) block type

Explanation: The earliest known form of printing as applied to paper was woodblock printing, which appeared in China before 220 AD. Block printing (also called Relief printing) is the process of carving patterns, shapes and designs into a ‘block’. The ‘block’ could be made of wood, acrylic plastic sheet, lino (linoleum) or metal.

Q 8. Isaac Gutenberg refined the technique of printing by using …………

(A) laser

(B) movable

(C) block type

(D) hard type

Correct Answer: (B) movable

Explanation: Gutenberg in 1439 was the first European to use movable type. Among his many contributions to printing are: the invention of a process for mass-producing movable type; the use of oil-based ink for printing books; adjustable molds; mechanical movable type; and the use of a wooden printing press similar to the agricultural screw presses of the period.

Q 9. Gottlob Koeing and Andreas Friedrich Bauer introduced ………………

(A) laser

(B) movable

(C) block type

(D) steam powered press

Correct Answer: (D) steam powered press

Explanation: Friedrich Gottlob Koenig was a German inventor best known for his high-speed steam-powered printing press, which he built together with watchmaker Andreas Friedrich Bauer.

Q 10. ……………………is the most common form of commercial printing.

(A) steam powered press

(B) offset printing

(C) Inkjet printing

(D) hard type printing

Correct Answer: (B) offset printing

Explanation: Commercial Offset Printing is the standard commercial printing method used around the world since the 20th century. Also called offset lithography, this form of printing produces the bulk of mass printing production used by businesses and organizations of all types.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision
error: Content is protected !!

Aiming to Crack NET- JRF 2022?

Crash Course started for UGC NET Paper II- Journalism and Mass Communication.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub” thank you for visiting our learning platform. How can we assist you?