Day 22- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. Breaking news means ………………

(A) Telling about an event as it happens

(B) Unsigned articles that express a publication’s opinion

(C) Signed articles that express the writer’s reporting and his conclusions

(D) Online diaries kept by individuals or small groups

Correct Answer: (A) Telling about an event as it happens

Explanation: News of events that have taken place very recently or are in the process of taking place.

Q 2. The people or documents you use when reporting a story are called …………….

(A) Sources

(B) Interviews

(C) Reader

(D) Columns

Correct Answer: (A) Sources

Explanation: In journalism, a source is a person, publication, or other record or document that gives timely information. Outside journalism, sources are sometimes known as “news sources”.

Q 3. The first Bangla newspaper, Samachar Darpan, was published from ……………in 1818.

(A) Calcutta

(B) Serampore

(C) Madras

(D) Bombay

Correct Answer: (B) Serampore

Explanation: Samachar Darpan was a Bengali weekly newspaper published by the Baptist Missionary Society and published on 23 May 1818 from the Baptist Mission Press at Serampore in the first half of the 19th century.

Q 4. The first successful newspaper was the Boston News-Letter begun by postmaster ………………. in 1704.

(A) James Sprenger

(B) Piet Mondrian

(C) John Campbell

(D) Edward Cave

Correct Answer: (C) John Campbell

Explanation: Three hundred years ago on 24 April 1704, John Campbell, the postmaster of Boston, published the first issue of the Boston News-Letter. A small single sheet, printed on both sides, the News-Letter made history as the first continuously published newspaper in America.

Q 5. The Madras Courier was started in ……………………

(A) 1785

(B) 1789

(C) 1854

(D) 1885

Correct Answer: (A) 1785

Explanation: The Madras Courier is a 233-year-old news brand, launched on October 12, 1785, by Richard Johnston, who had earlier that year inspired The Daily Universal Register, the forerunner of The Times, London.

Q 6. Gandhiji started the ……………under the editorship of Mahadev Desai.

(A) Harijan

(B) Mumbai Herald

(C) Mumbai Samachar

(D) The Tribune

Correct Answer: (A) Harijan

Explanation: Mahadev Desai was an Indian independence activist and writer best remembered as Mahatma Gandhi’s personal secretary. Mahadev Desai first met Gandhi in 1915 when he went to meet him to seek his advice on how best to publish his book. He was also a regular contributor to Gandhi’s publications Young India, Navjivan and the Harijanbandhu.

Q 7. The telegraph was invented by ………………in 1835, that messages could be sent to long distances using a code.

(A) Samuel F. B. Morse

(B) John Pilger

(C) Edmund Burke

(D) Thomas Carlyle

Correct Answer: (A) Samuel F. B. Morse

Explanation: Developed in the 1830s and 1840s by Samuel Morse and other inventors, the telegraph revolutionized long-distance communication. It worked by transmitting electrical signals over a wire laid between stations.

Q 8. Which is the year of The French revolution?

(A) 1789

(B) 1790

(C) 1879

(D) 1889

Correct Answer: (A) 1789

Explanation: The French Revolution was a revolution in France from 1789 to 1799. The result of the French Revolution was the end of the monarchy. King Louis XVI was executed in 1793. The revolution ended when Napoleon Bonaparte took power in November 1799.

Q 9. Who were the first to invent the art of printing?

(A) Africans

(B) British

(C) Chinese

(D) Americans

Correct Answer: (C) Chinese

Explanation: Bi Sheng (990–1051) developed the first known movable-type system for printing in China around 1040 AD during the Northern Song dynasty, using ceramic materials.

Q 10. Who is the author of “The Jungle Book”?

(A) Tilak

(B) Amartya Sen

(C) Mahatma Gandhi

(D) Rudyard Kipling

Correct Answer: (D) Rudyard Kipling

Explanation: The Jungle Book (1894) is a collection of stories by the English author Rudyard Kipling.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision

Want to crack UGC-NET Exam?

4th Batch Courses out for June 2023 Exam. Choose among various courses.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?