Day 23- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. Feature stories means ………………

(A) A detailed look at something interesting that’s not breaking news

(B) Stories that uncover information that few people knew

(C) Movie reviews

(D) Articles that any reader can add to or change

Correct Answer: (A) A detailed look at something interesting that’s not breaking news

Explanation: Feature story is a type of soft news. The main sub-types are the news feature and the human-interest story.

Q 2. In 1731, the first magazine, the Gentlemen’s Magazine originally published “a repository of all things worth mentioning,” printed at St.John’s Gate in…………., by Edward Cave

(A) Serampore

(B) Calcutta

(C) England

(D) Bombay

Correct Answer: (C) England

Explanation: The gentleman’s magazine is published for the first time in 1731. It was published by edward cave and printed at st john’s gate in london from 1731.

Q 3. Who started the paper “The Boston Newsletter”?

(A) Samuel Johnson

(B) E. Mallet

(C) William Wordsworth

(D) John Campbell

Correct Answer: (D) John Campbell

Explanation: Three hundred years ago on 24 April 1704, John Campbell, the postmaster of Boston, published the first issue of the Boston News-Letter. A small single sheet, printed on both sides, the News-Letter made history as the first continuously published newspaper in America.

Q 4. Who edited a Persian Weekly called ‘Mirat-ul-Akhbar’.

(A) Ronald Rose

(B) Bal Gangadhar Tilak

(C) Mahatma Gandhi

(D) Raja Ram Mohan Roy

Correct Answer: (D) Raja Ram Mohan Roy

Explanation: Mirat-ul-Akhbar was a Persian language journal founded and edited by Raja Rammohan Roy. The newspaper was first published on 12 April 1822.

Q 5. Blogs means ………………………

(A) Online diaries kept by individuals or small groups

(B) Online question

(C) Talking with people

(D) Answer pages

Correct Answer: (A) Online diaries kept by individuals or small groups

Explanation: Blog: A website where a person writes regularly about topics that interest them, usually with photographs and links to other websites they find interesting.

Q 6. …………in 1876 succeeded in using wires to send the human voice across long distances.

(A) John Pilger

(B) Thomas Carlyle

(C) Hitler

(D) Alexander Graham Bell

Correct Answer: (D) Alexander Graham Bell

Explanation: The Scottish-born Alexander Graham Bell is best known for his invention of the telephone, for which he received his first patent in 1876.

Q 7. ……………….was invented by Baird in 1920.

(A) Television

(B) Radio

(C) Computer

(D) Poland

Correct Answer: (A) Television

Explanation: Scottish engineer John Logie Baird made the first mechanical television, which was able to transmit pictures of objects in motion.

Q 8. In India, television started in 1959 on an experimental basis and the first television station was set up in ………………

(A) Bombay

(B) Madras

(C) Delhi

(D) Assam

Correct Answer: (C) Delhi

Explanation: The channel began modestly as an experimental broadcaster in Delhi on 15 September 1959, with a small transmitter and a makeshift studio. Regular daily transmission started in 1965 as part of All India Radio, with a five-minute news bulletin read by Pratima Puri.

Q 9. The term graphic design was actually coined in 1922 by book designer

(A) William Addison Dwiggins

(B) Piet Mondrian

(C) James Sprenger

(D) Henry Kramer

Correct Answer: (A) William Addison Dwiggins

Explanation: William Addison Dwiggins coined the term “graphic design” in 1922 to describe his process of designing books, as combination of typesetting, illustration and design.

Q 10. The first book printed in India was in …………….language in Old Goa.

(A) French

(B) Dutch

(C) British

(D) Portugese

Correct Answer: (D) Portugese

Explanation: First book published by the portuguese was conclusoes eoutras coisas in goa during 1556 CE.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision

Want to crack UGC-NET Exam?

4th Batch Courses out for June 2023 Exam. Choose among various courses.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?