Home / MCQ (Question-Answer) / DMCQ / Day 24- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Day 24- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Day wise DMCQ

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)

Q1. The Bengali Gazette was started by โ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆin 1816.

(a) Mother Theresa
(b) Rabindranath Tagore
(c) Sir C. V Raman
(d) Gangadhar Bhattacharjee

Correct Answer: (D) Gangadhar Bhattacharjee

Explanation- Gangadhar Bhattacharjee started the Bengali Gazette, the first newspaper in the Bengali language, in 1816.


Q2. Who โ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆ..launched a weekly, called the โ€œNavjeevanโ€, in Gujarati?

(a) Gandhiji
(b) Nathaniel Butter
(c) Nicholas Bourne
(d) Henry Muddiman

Correct Answer: (A) Gandhiji

Explanation- Mahatma Gandhi launched the Gujarati weekly “Navjeevan” to spread his ideas of non-violence and social reform.


Q3. โ€˜Publick Occurrencesโ€™ was a newspaper published by โ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆ

(a) Benjamin Harris
(b) William Bradford
(c) John Peter Zenger
(d) Nicholas Bourne

Correct Answer: (A) Benjamin Harris

Explanation- Benjamin Harris published ‘Publick Occurrences,’ which was the first multi-page newspaper in the American colonies, in 1690.


Q4. Columns means โ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆ

(a) Signed articles that express the writer’s reporting and his conclusions
(b) Movie reviews
(c) Public records
(d) Listening where news is taking place

Correct Answer: (A) Signes articles that express the writer’s reporting and his conclusions

Explanation- Columns are regular features in newspapers or magazines where the author expresses their opinions and analysis on various topics.


Q5. The history of modern journalism in Bengal was inaugurated by โ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆ

(a) Augustus Hicky
(b) McKinley
(c) Hermione Granger
(d) John Pilger

Correct Answer: (A) Augustus Hicky

Explanation- Augustus Hicky started ‘Hicky’s Bengal Gazette,’ the first English-language newspaper published in India, marking the beginning of modern journalism in Bengal.


Q6. Who was nicknamed as the โ€œFather of Yellow Journalism.โ€?

(a) William Randolph Hearst
(b) Benjamin Harris
(c) William Bradford
(d) Nicholas Bourne

Correct Answer: (A) William Randolph Hearst

Explanation- William Randolph Hearst was known for sensationalist and exaggerated journalism, leading to the term “yellow journalism.”


Q7. Enterprise or Investigative stories means โ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆ

(a) Stories that uncover information that few people knew
(b) Unsigned articles that express a publication’s opinion
(c) Restaurant or movie reviews
(d) Online diaries kept by individuals or small groups

Correct Answer: (A) Stories that uncover information that few people knew

Explanation- Investigative stories are in-depth reports that reveal new, often hidden, information that can have a significant impact on society.


Q8. The โ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆgovernment had a network of news-services-the waqai-navis, sawanih-navis, and khufia-navis.

(a) Sultanate
(b) Mughal
(c) British
(d) French

Correct Answer: (B) Mughal

Explanation- The Mughal government used these networks of reporters and spies to gather information from across the empire.


Q9. The radio was invented by โ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆ..in 1901 which made sending of human voices over long distances possible.

(a) Alexander Graham Bell
(b) Marconi
(c) John Pilger
(d) Edmund Burke

Correct Answer: (B) Marconi

Explanation- Guglielmo Marconi is credited with inventing the radio, and in 1901, he successfully transmitted signals across the Atlantic Ocean.


Q10. It is believed that Johannes Gutenberg of โ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆ..was the first to develop printing around 1439.

(a) Holland
(b) England
(c) Germany
(d) Poland

Correct Answer (C) Germany

Explanation- Johannes Gutenberg, a German inventor, is widely recognized for developing the movable-type printing press, revolutionizing the production of books.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More to read

About JMC Study Hub

JMC Study Hub is India’s first largest and dedicated learning platform of Journalism and Mass Communication.ย 

Email : support@jmcstudyhub.com

Latest Post
Interview

เคฎเฅˆเค‚ เคคเฅ‹ เค•เฅ‡เคตเคฒ เคฆเฅ‚เคฐเคฆเคฐเฅเคถเคจ เคฆเฅ‡เค–เคคเคพ เคนเฅ‚เค‚, เคฌเคกเคผเฅ€ เคถเคพเค‚เคคเคฟ เคธเฅ‡ เคฌเคพเคค เค•เคฐเคคเฅ‡ เคนเฅˆเค‚- เคตเคฟเค•เคพเคธ เคฎเคฟเคถเฅเคฐเคพ

Interview- Dr. Surendra

เคธเคพเคฎเฅเคฆเคพเคฏเคฟเค• เคฐเฅ‡เคกเคฟเคฏเฅ‹ เคนเคฐ เคชเฅเคฐเค•เคพเคฐ เค•เฅ€ เคธเคฎเคธเฅเคฏเคพเค“เค‚ เค•เคพ เคธเคฎเคพเคงเคพเคจ เค•เคฐเคคเคพ เคนเฅˆ- เคกเฅ‰. เคธเฅเคฐเฅ‡เค‚เคฆเฅเคฐ

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision
FOLLOW US ON FACEBOOK
error: Content is protected !!
Scroll to Top