Day 24- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. The Bengali Gazette was started by ……………………in 1816.

(A) Mother Theresa

(B) Rabindranath Tagore

(C) Sir C. V Raman

(D) Gangadhar Bhattacharjee

Correct Answer: (D) Gangadhar Bhattacharjee

Explanation: James Augustus Hicky published the Hicky’s Bengal Gazette. This newspaper started in 1780 but closed down within two years. Later, Gangadhar Bhattacharya started publishing a separate newspaper called the Bengal Gazette. This newspaper started in 1816.

Q 2. Who ……………..launched a weekly, called the “Navjeevan”, in Gujarati?

(A) Gandhiji

(B) Nathaniel Butter

(C) Nicholas Bourne

(D) Henry Muddiman

Correct Answer: (A) Gandhiji

Explanation: Navjivan India is an Indian newspaper published by The Associated Journals Ltd who began publishing the daily Navjivan on 1 November 1947. Earlier, a newspaper called Navjivan was published by Mohandas Gandhi, therefore with his permission, The Associate Journals started publishing Navjivan.

Q 3. Publick Occurrences’ was a newspaper published by …………………

(A) Benjamin Harris

(B) William Bradford

(C) John Peter Zenger

(D) Nicholas Bourne

Correct Answer: (A) Benjamin Harris

Explanation: Publick Occurrences, Both Foreign and Domestick, the first newspaper published in America, was printed by Richard Pierce and edited by Benjamin Harris in Boston on September 25, 1690.

Q 4. Columns means …………………

(A) Signed articles that express the writer’s reporting and his conclusions

(B) Movie reviews

(C) Public records

(D) Listening where news is taking place

Correct Answer: (A) Signed articles that express the writer’s reporting and his conclusions

Explanation: A column is a recurring piece or article in a newspaper, magazine or other publication, where a writer expresses their own opinion in few columns allotted to them by the newspaper organisation. Columns are written by columnists.

Q 5. The history of modern journalism in Bengal was inaugurated by ……………

(A) Augustus Hicky

(B) McKinley

(C) Hermione Granger

(D) John Pilger

Correct Answer: (A) Augustus Hicky

Explanation: The history of modern journalism in Bengal was inaugurated by James Augustus Hicky by publishing a weekly journal named Hicky’s Bengal Gazette at Calcutta in January 1780.

Q 6. Who was nicknamed as the “Father of Yellow Journalism.”?

(A) William Randolph Hearst

(B) Benjamin Harris

(C) William Bradford

(D) Nicholas Bourne

Correct Answer: (A) William Randolph Hearst

Explanation: Hearst’s powerful articles pushed many Americans towards war with Spain. Because of his leading role in inciting the war, Hearst was nicknamed the “Father of Yellow Journalism.” Hearst made some very intelligent moves as he tried to out-maneuver Pulitzer. He hired Pulitzer’s writers for more money.

Q 7. Enterprise or Investigative stories means …………………

(A) Stories that uncover information that few people knew

(B) Unsigned articles that express a publication’s opinion

(C) Restaurant or movie reviews

(D) Online diaries kept by individuals or small groups

Correct Answer: (A) Stories that uncover information that few people knew

Explanation: ‘Enterprise journalism is reporting that is not generated by news or a press release, but rather generated by a reporter or news organization based on developed sources.’

Q 8. The ……………government had a network of news-services-the waqai-navis, sawanih-navis, and khufia-navis.

(A) Sultanate

(B) Mughal

(C) British

(D) French

Correct Answer: (B) Mughal

Explanation: The Mughal government had a network of news services the waqai-navis, sawanih-navis and khufia-navis. In addition there were harkarah and akhbarnavis for serving the royalties with general informant. The bhats, kathaks and narasundars used to provide the people with social and cultural information. However, due to despotic forms and character of the government and impossibility of reporting objectively, the proto-Journalism of Mughal Bengal could never grow into journalism in its proper sense.

Q 9. The radio was invented by …………..in 1901 which made sending of human voices over long distances possible.

(A) Alexander Graham Bell

(B) Marconi

(C) John Pilger

(D) Edmund Burke

Correct Answer: (B) Marconi

Explanation: Italian inventor and engineer Guglielmo Marconi developed, demonstrated and marketed the first successful long-distance wireless telegraph and in 1901 broadcast the first transatlantic radio signal.

Q 10. It is believed that Johannes Gutenberg of …………..was the first to develop printing around 1439.

(A) Holland

(B) England

(C) Germany

(D) Poland

Correct Answer: (C) Germany

Explanation: In Germany, around 1440, goldsmith Johannes Gutenberg invented the printing press, which started the Printing Revolution. Modelled on the design of existing screw presses, a single Renaissance printing press could produce up to 3,600 pages per workday, compared to forty by hand-printing and a few by hand-copying.

About JMC Study Hub

About JMC Sahitya

JMC Study Hub is India’s first largest and dedicated learning platform of Journalism and Mass Communication. 

Email : jaankari@jmcstudyhub.com

Latest Post
Latest Video
Interview

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision

Want to crack UGC-NET Exam?

New Batch Courses out for Dec 2023 Exam. Choose among various courses.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?