Day 1- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (JMC Quiz)

Q 1. Communication flows through a

(A) hierarchy

(B) direct contact

(C) informal manner

(D) None of these

Correct Answer: (A) hierarchy

Explanation: Information can flow in four directions in an organization: downward, upward, horizontally, and diagonally. Communication flow from people at higher levels to those at lower levels in the organizational hierarchy is referred to as downward communication..

Q 2. With the invention of the…………, printing and written communication were made possible.

(A) Gutenberg press

(B) Printing machine

(C) Publication houses

(D) All of these

Correct Answer: (A) Gutenberg press

Explanation: In 1436 Johannes Gutenberg began work on the invention of a new printing press that allowed precise molding of new type blocks from a uniform template and allowed for the creation of high-quality printed books in which first printed book was naturally a reproduction of the Bible.

Q 3. The effect of media on society is very

(A) Limited

(B) Influential

(C) Free

(D) All of these

Correct Answer: (B) Influential

Explanation: The media can manipulate, influence, persuade and pressurise society, along with even controlling the world at times in both positive and negative ways; mentally, physically and emotionally.

Q 4. India has witnessed a chief ……….. in the role played by the media.

(A) Deterrent

(B) Encroachment

(C) Restriction

(D) development

Correct Answer: (B) Encroachment

Explanation: In the era of ‘breaking news’ encroaching the privacy or sanctity of an individual or a body. The rules designed to regulate journalistic conduct are inadequate to prevent the encroachment of civil rights.

Q 5. Sociologist Paul Lazarfeld and his colleagues pioneered the study of what?

(A) The audience

(B) Opinion leaders

(C) The media’s global reach

(D) Media violence

Correct Answer: (B) Opinion leaders

Explanation: The two-step model says that most people are not directly influenced by mass media, and instead form their opinions based on opinion leaders who interpret media messages and put them into context.

Click to watch video of Day- 1 Daily Mass Communication Quiz with detail explanations

Q 6. What is the size of the newspaper in today’s time?

(A) 14”x 23”

(B) 10” x 32”

(C)  19” x 26”

(D) None of these

Correct Answer: (A) 14”x 23”

Explanation: Broadsheets: 600 mm × 380 mm (23 in × 14 in), generally associated with more intellectual newspapers, although a trend towards “compact” newspapers is changing this. Examples include The Daily Telegraph in the United Kingdom, The Times of India, The Hindu in India.

Q 7. The television has created a ……….. world syndrome.

(A) Distinctive

(B) Different

(C) Mean

(D) All of these

Correct Answer: (C) Mean

Explanation: MEAN WORLD SYNDROME is when people who consume a lot of media come to believe the world to be a more dangerous place than it actually is, creating a sense of anxiety, fear and anger that is out of proportion with reality.

Q 8. Gathering information is the work of

(A) Sub-editors

(B) News editor

(C) Reporters

(D) All of these

Correct Answer: (C) Reporters

Explanation: A news reporter gathers and assembles this information to be relayed to the public.

Q 9. Prannoy Roy is associated to

(A) Aaj Tak

(B) Sahara

(C) NDTV

(D) Zee news

Correct Answer: (C) NDTV

Explanation: Prannoy Lal Roy is an Indian journalist and psephologist, who is the co-founder and executive co-chairperson of New Delhi Television (NDTV) along with his wife Radhika Roy.

Q 10. POTA stands for Prevention of Terrorist

(A) Activities

(B) Associations

(C) Amenities

(D) None of these

Correct Answer: (A) Activities

Explanation: The Prevention of Terrorism Act, 2002 (POTA) was an Act passed by the Parliament of India in 2002, with the objective of strengthening anti-terrorism operations. The Act was enacted due to several terrorist attacks that were being carried out in India and especially in response to the attack on the Parliament.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision

Aiming to Crack NET Dec 2022?

Enroll now for UGC NET Paper II- Journalism and Mass Communication.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?