Day 8- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire courses of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (JMC Quiz)

Q 1. Which of the following is the idea generating component of communication?

(A) Sender

(B) Message

(C) Channel

(D) Receiver

Correct Answer: (A) Sender

Explanation: The person who intends to convey the message with the intention of passing information and ideas to others is known as sender or communicator.

Q 2. Who is considered as the inventor of television?

(A) Charles Babbage

(B) John Logie Baird

(C) Thomas Alva Edison

(D) None of the above

Correct Answer: (B) John Logie Baird

Explanation: On January 26, 1926, John Logie Baird, a Scottish inventor, gives the first public demonstration of a true television system in London, launching a revolution in communication and entertainment.

Q 3. Who is well known for his comment on communication : ‘Who (says) What (to) Whom (in) What Channel (with) What Effect’

(A) Frank F X Dance

(B) Harold Lasswell

(C) Marshall McLuhan

(D) Joseph A Devito

Correct Answer: (B) Harold Lasswell

Explanation: The Lasswell model of communication describes who is saying something, which channel is used to convey the messages, who the message is aimed at and what effect the message has.

Q 4. Who introduced the concept of global village?

(A) Marshal McLuhan

(B) Wilbur Schramm

(C) Noam Chomsky

(D) Henry Luce

Correct Answer: (A) Marshal McLuhan

Explanation: Marshall McLuhan, who was a Canadian thinker, coined the term ‘global village’ in the 1964 to describe the phenomenon of the world’s culture shrinking and expanding at the same time due to pervasive technological advances that allow for instantaneous sharing of culture.

Q 5. The first Malayalee actor to win the best actor award in the national film awards

(A) Premji

(B) P J Antony

(C) Gopi

(D) Balan K Nair

Correct Answer: (B) P J Antony

Explanation: P. J. Antony received the National Film Award for Best Actor for his performance in Nirmalyam in 1974. He was also the first actor working in Malayalam cinema to receive the award.

Q 6. Control Analysis is a part of…….

(A) Propaganda model

(B) Rhetoric model

(C) Bucket Model

(D) Interactive Model

Correct Answer: (A) Propaganda model

Explanation: All over the world, the media is used to control and for propaganda purposes. The Propaganda model of media control was introduced by Edward. S. Herman and Noam Chomsky in their book ‘Manufacturing Consent – The Political Economy of the Mass Media’.

Q 7. Spandrel is related to

(A) Noam Chomsky

(B) Language Faculty

(C) Exaptation

(D) All of these

Correct Answer: (D) All of these

Explanation: The idea that language was a spandrel, a term coined by Gould, flew in the face of natural selection. In fact, Gould and Chomsky pose the theory that many human behaviors are spandrels. These various spandrels came about because of a process Darwin called “pre-adaptation,” which is now known as exaptation.

Q 8. Short summary of a technical report is called

(A) Research Abstract

(B) Publication

(C) Article

(D) Precis

Correct Answer: (A) Research Abstract

Explanation: An abstract is a brief summary of a research article, thesis, review, conference proceeding, or any in-depth analysis of a particular subject and is often used to help the reader quickly ascertain the paper’s purpose.

Q 9. What is an example of contraction?

(A) Ad

(B) Subheads

(C) Vox Pop

(D) All of these

Correct Answer: (A) Ad

Explanation: Contractions help to save space when preparing advertisements, slogans, and other written works that must be short and to the point.

Q 10. ‘’The first way to get to know the Indians is to become like one of them; and it is by learning their language that we will become their fellow citizens.’’ This statements pertains to which method?

(A) Participant Observation

(B) Life History

(C) Ethnography

(D) All of these

Correct Answer: (D) All of these

Explanation: Participant observation is one type of data collection method typically used in qualitative research and ethnography. Life history interviewing is a qualitative method of data collection where people are asked to document their life over a period of time.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision
error: Content is protected !!

Want to crack UGC-NET Exam?

4th Batch Courses out for June 2023 Exam. Choose among various courses.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?