Day 7- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

JMC Study Team

JMC Study Team

jaankari@jmcstudyhub.com

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire courses of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (JMC Quiz)

Q 1. Right to Information ACT (RTI) applies to all the states and UT’s of India except

(A) Kerala

(B) Jammu & Kashmir

(C) Goa

(D) Nagaland

Correct Answer: (B) Jammu & Kashmir

Explanation: The Jammu & Kashmir Right to Information Act, 2004, was enacted on 7 January, 2004. As such, the (Central) RTI Act, 2005 applies to the Union Government of India and all of its States and Union Territories, but not to the State of Jammu & Kashmir.

Q 2. Television broadcasting was launched in

(A) 1958

(B) 1959

(C) 1960

(D) 1961

Correct Answer: (B) 1959

Explanation: On 15 September 1959, at the studio of All India Radio, Delhi, the very first TV channel in India started an experimental telecast with a small transmitter and a makeshift studio. Until 1965, all the regular daily transmissions were operated by the All India Radio.

Q 3. The study on the manner in which people approach others or keep their distance from others in communication contexts.

(A) Kinesics

(B) Proxemics

(C) Chronemics

(D) Ocullesics

Correct Answer: (B) Proxemics

Explanation: Proxemics refers to the study of how space and distance influence communication. We only need look at the ways in which space shows up in common metaphors to see that space, communication, and relationships are closely related.

Q 4. Who is the Web Inventor?

(A) Tim Berners-Lee

(B) Bill Gates

(C) Stallman

(D) Charles Babbage

Correct Answer: (A) Tim Berners-Lee

Explanation: Sir Tim Berners-Lee invented the World Wide Web in 1989. Sir Tim Berners-Lee invented the World Wide Web in 1989. Sir Tim Berners-Lee is a British computer scientist. He was born in London, and his parents were early computer scientists, working on one of the earliest computers.

Q 5. Applied research is directed towards

(A) Real time problems

(B) Action oriented research

(C) Problem solving

(D) All of these

Correct Answer: (D) All of these

Explanation: Applied research is a methodology used to solve a specific, practical problem of an individual or group. It aims at finding solution for an immediate problem facing a society, or an industrial/business organisation.

Q 6. What is the full form of PDF?

(A) Plausible Document Format

(B) Predestined Document Format

(C) Printed Document Format

(D) Portable Document Format

Correct Answer: (D) Portable Document Format

Explanation: The Portable Document Format is a file format developed by Adobe in the 1990s.

Q 7. Vox Pops are….

(A) Street interviews

(B) Road interviews

(C) Bazaar interviews

(D) All of these

Correct Answer: (D) All of these

Explanation: it’s literally meaning is ‘Voice of people.’ It can be done anywhere street, road, and Bazaar etc. In Journalism, Vox Pops or man on the street refers to short interviews with members of the public.

Q 8.  ……. from theory leads to hypothesis

(A) Induction

(B) Logical Deduction

(C) Observation

(D) Deduction

Correct Answer: (B) Logical Deduction

Explanation: Logical deduction is the process of reasoning from one or more statements to reach a logically certain conclusion.

Q 9. Which structure is best suited for anecdotal feature?

(A) Linked Boxes

(B) Neck of the Vase

(C) Hourglass

(D) Inverted Pyramid

Correct Answer: (B) Neck of the Vase

Explanation: Anecdotal information is not based on facts or careful study. Neck of the Vase structure is best suited for anecdotal feature.

Q 10. The concept of ‘Aura’ pertains to.

(A) Karl Marx

(B) Habermas

(C) Walter Benjamin

(D) Bharat Muni

Correct Answer: (C) Walter Benjamin

Explanation: Aura is a quality integral to an artwork that cannot be communicated through mechanical reproduction techniques – such as photography. The term was used by Walter Benjamin in his influential 1936 essay The Work of Art in the Age of Mechanical Reproduction.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision
error: Content is protected !!

Want to crack UGC-NET Exam?

4th Batch Courses out for June 2023 Exam. Choose among various courses.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?