Day 25- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


  • Q 1. Editorials means ………………

(A) Writer’s reporting and his conclusions

(B) Unsigned articles that express a publication’s opinion

(C) Watching and listening where news is taking place

(D) Articles that any reader can add to or change

Correct Answer: (B) Unsigned articles that express a publication’s opinion

Explanation: Editorials means a newspaper article expressing the editor’s opinion on a topical issue.

Q 2. The Guardian, formerly known as The Manchester Guardian founded………….., is a British national daily newspaper in the Berliner format.

(A) 1811

(B) 1821

(C) 1856

(D) 1878

Correct Answer: (B) 1821

Explanation: The Guardian is a British daily newspaper. It was founded in 1821 as The Manchester Guardian, and changed its name in 1959.

Q 3. Who ………….had edited the “Mercurius Politicus” under Oliver Cromwell.

(A) John Milton

(B) Mahatma Gandhi

(C) Sir Richard Steel

(D) Joseph Addison

Correct Answer: (A) John Milton

Explanation: Mercurius Politicus was a magazine that was published weekly from June 1650 until the English Restoration in May 1660. John Milton had edited the Mercurius Politicus under Oliver Cromwell, and Sir Richard Steele and Joseph Addison, The Spectator (published daily 1711–12).

Lieutenant-General Oliver Cromwell was a Parliamentary commander during the British Civil Wars and later became Lord Protector.

Q 4. In 1784, ……………launched the “Daily Universal Register” from London which later adopted a new name “The Times”.

(A) Francis Xavier

(B) John Walter

(C) Johann Carlous

(D) James Asher

Correct Answer: (B) John Walter

Explanation: The Times was founded by publisher John Walter on 1 January 1785 as The Daily Universal Register, with Walter in the role of editor. Walter had lost his job by the end of 1784 after the insurance company for which he worked went bankrupt due to losses from a Jamaican hurricane.

Q 5. Photography was developed in the 19th century by two people from…………, Nicephore Niepce and Louis- Jacques-Mande Daguerre.

(A) Italy

(B) Germany

(C) France

(D) Netherlands

Correct Answer: (C) France

Explanation: In 1829, a French artist and designer named Louis Jacques Mande Daguerre struck a partnership with fellow inventor Joseph-Nicephore Niépce to develop a method to permanently capture the fleeting images visible in a camera obscura.

The daguerreotype process used a polished sheet of silver-plated copper, treated with iodine to make it light-sensitive, which was exposed (for several minutes or more) under a lens, then “fixed” using mercury vapor.

Q 6. The first printed book published in China was the Buddhist text, the “Diamond Sutra” by……………….in 868 AD.

(A) Wang Chick

(B) David Henry

(C) Edward Cave

(D) Richard Cave

Correct Answer: (A) Wang Chick

Explanation: The development of printing in China in the 8th Century paved the way for the book “Diamond Sutra”. Carved wooden blocks were employed for printing, the technique for which had been refined and mastered by the time this book was produced in 868 AD.

Q 7. The author of “The Jungle Book”, Rudyard Kipling, started ………….in 1866 from Allahabad.

(A) The Statesman

(B) The Times of India

(C) The Amrita Bazar Patrika

(D) The Pioneer

Correct Answer: (D) The Pioneer

Explanation: “The Jungle Book” , Rudyard Kipling, started “The Pioneer” in 1866 from Allahabad.

The Jungle Book explains how human beings are just one species among many that occupy the Earth, and how we should respect both the environment and the rest of the species that inhabit it. Every species fulfills its function in the circle of life. Every species is skilled at some things and incapable of others.

Q 8. Henry Muddiman had gained eminence as the “journalist” who edited the …………in 1666.

(A) London Gazette

(B) Madras Gazette

(C) Kannada Samachar

(D) The Times of India

Correct Answer: (A) London Gazette

Explanation: Henry Muddiman had gained eminence as the “journalist” who edited the London Gazette (from 1666). John Milton had edited the Mercurius Politicus under Oliver Cromwell, and Sir Richard Steele and Joseph Addison, The Spectator (published daily 1711–12).

Q 9. ……………Hungarian-born editor and publisher, was instrumental in developing ‘yellow journalism’ in the United States.

(A) Joseph Pulitzer

(B) Nicholas Bourne

(C) Thomas Archer

(D) Benjamin Franklin

Correct Answer: (A) Joseph Pulitzer

Explanation: Joseph Pulitzer (1847-1911), Hungarian-born editor and publisher, was instrumental in developing yellow journalism in the United States. Joseph Pulitzer’s father was a well-to-do grain dealer. Joseph was born in Budapest.

Q 10. The renowned poet ………….’s Areopagitica, written in 1644, is the earliest extended essay on the FREEDOM OF THE PRESS.

(A) John Milton

(B) Shakespeare

(C) Keats

(D) Shelly

Correct Answer: (A) John Milton

Explanation: The renowned poet John Milton’s Areopagitica, written in 1644, is the earliest extended essay on the freedom of the press that continues to be read today. The essay was prompted by a decision of Parliament to reinstate the practice of licensing all books and pamphlets.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision

Aiming to Crack NET Dec 2022?

Enroll now for UGC NET Paper II- Journalism and Mass Communication.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?