Day 10- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire courses of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (JMC Quiz)

Q 1. Who developed the SMCR model of communication?

(A) Marshall McLuhan

(B) Harold D Lasswell

(C) Frank E X Dance

(D) David Berlo

Correct Answer: (D) David Berlo

Explanation: In 1960, David Berlo postulated Berlo’s Sender-Message-Channel-Receiver (SMCR) model of communication from Shannon Weaver’s Model of Communication (1949). He described factors affecting the individual components in the communication making the communication more efficient.

Q 2. Name the news agency that was closely associated with India even before the independence.

(A) AFP

(B) Associated Press

(C) UPI

(D) Reuters

Correct Answer: (D) Reuters

Explanation: Reuters is an international news organization owned by Thomson Reuters.The agency was established in London in 1851 by the German-born Paul Reuter. Reuters news agency that was closely associated with India even before the independence.

Q 3. Name the pioneer who started an Indian news agency in the country.

(A) K C Roy

(B) Paul Julius Reuter

(C) Bidhu Bhushan Sengupta

(D) Rajaram Mohan Roy

Correct Answer: (A) K C Roy

Explanation: An Indian Journalist K.C Roy set up the first Indian News Agency called Press Information Bureau (PNB) in 1919. S. Sadanand established a nationalistic news agency called Free Press of India (FPI) in 1930 that could not run more than a year. In 1933, the UPI came out from FPI and proved to be a great success. Until independence, Reuters and UPI were the main sources of news.

Q 4. Name the news agency associated with S Sadanand.

(A) Associated Press of India

(B) Orient Press of India

(C) United Press of India

(D) Free Press of India

Correct Answer: (D) Free Press of India

Explanation: Free Press of India was an Indian nationalist-supporting news agency founded in the 1920s by Swaminathan Sadanand, during the period of the British Raj.

Q 5. TASS- Itar is a news agency of

(A) UK

(B) US

(C) Germany

(D) Russia

Correct Answer: (D) Russia

Explanation: Since 1904 TASS has been Russia’s leading news agency. TASS- Itar is “Information Telegraph Agency of Russia–Telegraph Agency of the Soviet Union”.

Q 6. Aspect ratio is…

(A) Shape of frame

(B) Relationship of width to height

(C) Proportion of frame

(D) All of these

Correct Answer: (C) Proportion of frame

Explanation: The aspect ratio of an image describes the proportional relationship between its width and its height. It is commonly expressed as two numbers separated by a colon, as in 16:9..

Q 7. Decibel is….

(A) Measurement of graphics

(B) Unit of loudness

(C) Feedback

(D) None of these

Correct Answer: (B) Unit of loudness

Explanation: The decibel (abbreviated dB) is the unit used to measure the intensity of a sound.

Q 8. Sounds or interviews recorded on location are called……

(A) Diffusion of Innovation

(B) Zoom

(C) Actuality

(D) Aston

Correct Answer: (C) Actuality

Explanation- In radio, the sound of something specifically audio material recorded out of the studio on location, either voices or other sounds such as ambient noise. Sometimes called a sound bite. In television sometimes called sync.

Q 9. Catchline of a broadcast story is called……

(A) Supers

(B) Cool edit pro

(C) Over to Shoulder

(D) Slug

Correct Answer: (D) Slug

Explanation: Slug lines direct our attention to what’s important within a scene. They add punch, and can be used to heighten the pacing. Camera angles written as slug lines, such as “REVERSE SHOT,” are usually superfluous.

Q 10. When one source is faded up and the other is faded out, this is called…

(A) Zoom

(B) Pre-fade

(C) Post-fade

(D) Cross-fade

Correct Answer: (D) Cross-fade

Explanation: In digital audio production, a crossfade is editing that makes a smooth transition between two audio files.

About JMC Study Hub

About JMC Sahitya

JMC Study Hub is India’s first largest and dedicated learning platform of Journalism and Mass Communication. 

Email : jaankari@jmcstudyhub.com

Latest Post
Latest Video
Interview

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision

Want to crack UGC-NET Exam?

New Batch Courses out for Dec 2023 Exam. Choose among various courses.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?