Day 40- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. Tilak is connected with the paper

(A) India

(B) Hindustan

(C) Vande Mataram

(D) Maratha

Correct Answer: (D) Maratha

Explanation: Lokmanya Tilak started the two newspaper The Maratha and The Kesari. The kesari newspaper was founded in 1881 in Marathi language and The Maratha was started in the English language.

Q 2. Who was called a ‘fighting editor’ by Gandhi?

(A) Frank Moraes

(B) M. Chakpati Rao

(C) K. Rama Rao

(D) None of the above

Correct Answer: (C) K. Rama Rao

Explanation: Mahatma Gandhi described Rama Rao as a “Fighting Editor”, Pandit Jawaharlal Nehru and C. Rajagopalachari also hailed him as an outstanding editor.

Q 3. Which newspaper was founded by six young men, all in their twenties, in Madras on September 20, 1878?

(A) Hindustan Times

(B) The Hindu

(C) Anand Bazar Patrika

(D) None of the above

Correct Answer: (B) The Hindu

Explanation: Kasturi & Sons Ltd (KSL), India’s leading media house, traces its origin to the nation’s freedom struggle. Its flagship daily, The Hindu, was started as a weekly publication on September 20, 1878, by six young nationalists led by a radical social reformer and school teacher, G. Subramania Aiyer.

Q 4. Who is known as the father of Indian language journalism in India?

(A) Swami Vivekananda

(B) Raja Ram Mohan Roy

(C) V.D. Savarkar

(D) Bhupendra Nath Dutta

Correct Answer: (B) Raja Ram Mohan Roy

Explanation: Raja Ram Mohan Roy who was known as father of Indian language journalism. His publications like ‘Sambad Kaumudi’ (Bengali) 1821 and ‘Mirat-UL-Akbar’ (Persian) 1822 were the publications which had nationalist and democratic orientation.

Q 5. The first newspaper published from Mumbai was

(A) Bombay Samachar

(B) Bombay Times

(C) The Times of India

(D) Bombay Herald

Correct Answer: (D) Bombay Herald

Explanation: Initially founded in 1789 as the “Bombay Herald”, the newspaper’s name was changed to “Bombay Gazette” in 1791. It remained the leading paper of the city for a long time and covered important events such as the first session of the Indian National Congress in 1885. The Bombay Gazette was the earliest English language Indian newspapers published in Bombay (now Mumbai).The newspaper continued to be published up to the early 1900’s.

Q 6. The first Indian daily newspaper in English was

(A) Indian Mirror

(B) Bombay Times

(C) The Times of India

(D) The Hindu

Correct Answer: (A) Indian Mirror

Explanation: Devendra Nath Tagore started the Indian Mirror newspaper in early 1862. This newspaper was published in English from Calcutta.

Q 7. First evening paper in India was

(A) Calcutta Mail

(B) Mid-Day

(C) Madras Mail

(D) Bombay Mail

Correct Answer: (C) Madras Mail

Explanation: The Mail, known as The Madras Mail till 1928, was an English-language daily evening newspaper published in the Madras Presidency (later Madras State, and then, Tamil Nadu) from 1868 to 1981. It is the first evening newspaper in India.

Q 8. East India Company introduced censorship for the first time in

(A) 1790

(B) 1795

(C) 1800

(D) 1806

Correct Answer: (B) 1795

Explanation: Censorship was first introduced in Madras in 1795 when the Madras Gazette was required to submit ail general orders of Government for scrutiny by the Military Secretary before publication. Free postage facilities were withdrawn, and on both newspapers protesting, it was decided to impose the levy at the delivery end.

Q 9. Press Council was constituted under the recommendations of the Press Commission in

(A) 1986

(B) 1977

(C) 1971

(D) 1966

Correct Answer: (D) 1966

Explanation: The Press Council of India was first set up in the year 1966 on the recommendations of the First Press Commission. In the discharge of its twin fold function of preserving the freedom of the press and maintaining and improving the standards of the press, the Council performs a multi-faceted role.

Q 10. This newspaper was vernacular in origin but overnight it became English because of the enactment of Vernacular Press Act of 1878

(A) Anand Bazar Patrika

(B) Naya Bazar Patrika

(C) Amrit Bazar Patrika

(D) Bengalee

Correct Answer: (C) Amrit Bazar Patrika

Explanation: While the Amrita Bazar Patrika in Calcutta had converted itself into an all-English weekly within a week of the passing of the Vernacular Press Act, papers in the north were wondering what the exact provisions of the act were, even after two weeks of its existence.

About JMC Study Hub

About JMC Sahitya

JMC Study Hub is India’s first largest and dedicated learning platform of Journalism and Mass Communication. 

Email : jaankari@jmcstudyhub.com

Latest Post
Latest Video
Interview

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision

Want to crack UGC-NET Exam?

New Batch Courses out for Dec 2023 Exam. Choose among various courses.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?