Day 39- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. In which language was Amrita Bazar Patrika first published before changing over to English language?

(A) Bengali

(B) Punjabi

(C) Urdu

(D) Hindi

Correct Answer: (A) Bengali

Explanation: Originally published in Bengali script, it evolved into an English format published from Kolkata and other locations such as Cuttack, Ranchi and Allahabad. The paper discontinued its publication in 1991 after 123 years of publication.

Q 2. Deccan Herald was started in the year

(A) 1940

(B) 1941

(C) 1948

(D) 1949

Correct Answer: (C) 1948

Explanation: The Deccan Herald is an English language newspaper and the founder of Deccan Herald was K N Guruswamy published on June 17, 1948.

Q 3. Independent was started by

(A) Jawaharlal Nehru

(B) Gandhi

(C) Motilal Nehru

(D) Lal Bahadur Shastri

Correct Answer: (C) Motilal Nehru

Explanation: The Independent was an Allahabad based newspaper begun by Motilal Nehru in 1919. The paper closed down under British repression two years later.

Q 4. Young India was later renamed as

(A) Navjivan

(B) Harijan

(C) Kalyan

(D) None of the above

Correct Answer: (B) Harijan

Explanation: Mahatma Gandhi started two newspapers viz. Young India (in English) and Navjivan (in Gujarati). Later, he started the Harijan, Harijan Sevak, and Harijan Bandhu to give voice to voiceless multitudes from the untouchable castes.

Q 5. Leader was launched in 1909 in Allahabad by

(A) Pt. J.L. Nehru

(B) Gandhi

(C) Pt. M.M. Malviya

(D) Moti Lal Nehru

Correct Answer: (C) Pt. M.M. Malviya

Explanation: The Leader was one of the most influential English-language newspapers in India during British Raj. Founded by Madan Mohan Malviya, the paper was published in Allahabad.

Q 6. Bengal Journal was first published in the year

(A) 1832

(B) 1792

(C) 1786

(D) 1785

Correct Answer: (D) 1785

Explanation: Bengal Journal was a newspaper founded in 1785 by William Duane and Thomas Jones.

Q 7. The Statesman was published from

(A) Delhi

(B) Madras

(C) Calcutta

(D) Bombay

Correct Answer: (C) Calcutta

Explanation: The Statesman is an Indian English-language broadsheet daily newspaper founded in 1875 and published simultaneously in Kolkata, New Delhi, Siliguri and Bhubaneswar.

Q 8. When was censorship introduced on Indian Press?

(A) 1792

(B) 1793

(C) 1794

(D) 1795

Correct Answer: (D) 1795

Explanation: Censorship was first introduced in Madras in 1795 when the Madras Gazette was required to submit ail general orders of Government for scrutiny by the Military Secretary before publication. Free postage facilities were withdrawn, and on both newspapers protesting, it was decided to impose the levy at the delivery end.

Q 9. When was the first Press Council is abolished?

(A) On January 1, 1976

(B) On January 26, 1976

(C) On December 12, 1976

(D) On December 18, 1976

Correct Answer: (A) On January 1, 1976

Explanation: The PCI was first established in 1965 on the recommendation of the first Press Council in 1954, but was abolished in 1976 by the Indira Gandhi’s government through an Ordinance, which later became the Press council (Repeal) Act, 1976. The reason given ­for the abolition was that the council has failed to set and had dealt with only complaints of minor nature, thus failing to become a respectable body of case law.

The Janata Party government that come to power after lifting of Emergency by Mrs. Gandhi, enacted the Press Council of India Act, 1978. The Press Council’s new ‘Norms of Journalistic Conduct’ was framed in August 1996 under an activist chairman, Justice P.B. Sawant.

Q 10. Who said “Newspapers should be both a daily teacher and a daily tribune”?

(A) Jawaharlal Nehru

(B) Edwin Emery

(C) Joseph Pulitzer

(D) Chester Barnard

Correct Answer: (C) Joseph Pulitzer

Explanation: Lester Markel, a famous Sunday editor of the New York Times has said: “What you see is news; what you know is background; what you feel is opinion.” According to Joseph Pulitzer, the famous editor, newspapers should be “both a daily teacher and a daily tribune.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision

Want to crack UGC-NET Exam?

4th Batch Courses out for June 2023 Exam. Choose among various courses.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?