Day 38- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. In which year was the Amrit Bazar Patrika first published?

(A) 1875

(B) 1870

(C) 1868

(D) 1867

Correct Answer: (C) 1868

Explanation: Anandabazar Patrika is an Indian Bengali-language daily newspaper owned by the ABP Group. Shishir Kumar Ghosh In 1868, Amrita Bazar Patrika, a Bengali daily newspaper, started by Shishir Kumar Ghosh, Moti Lal Ghosh and Tusar Kanti Ghosh.

Q 2. Bal Gangadhar Tilak was associated with

(A) Bombay Times

(B) Indian Gazettee

(C) Hindu

(D) Maratha

Correct Answer: (D) Maratha

Explanation: Tilak started two weeklies, Kesari (“The Lion”) in Marathi and Mahratta in English in 1880–81 with Gopal Ganesh Agarkar as the first editor. By this he was recognized as ‘awakener of India’, as Kesari later became a daily and continues publication to this day.

Q 3. Who started Amrita Bazar Patrika in 1868?

(A) Moti Lal Ghosh and Sisir Ghosh

(B) Navin Chandra Railways

(C) Harish Chandra Mukherjee

(D) B.K. Bhatt and M.M. Ghosh

Correct Answer: (A) Moti Lal Ghosh and Sisir Ghosh

Explanation: Shishir Kumar Ghosh In 1868, Amrita Bazar Patrika, a Bengali daily newspaper, started by Shishir Kumar Ghosh, Moti Lal Ghosh and Tusar Kanti Ghosh.

Q 4. The Pioneer was started in Allahabad in the year

(A) 1865

(B) 1876

(C) 1890

(D) 1901

Correct Answer: (A) 1865

Explanation: The Pioneer was founded in Allahabad in 1865, by George Allen, an Englishman who had great success in the tea business in north-east India in the previous decade.

Q 5. What is the other name of Hicky’s Bengal Gazettee?

(A) Bengal Harkarv

(B) The Bengal News

(C) Calcutta General Advertise

(D) Bengal Journal

Correct Answer: (C) Calcutta General Advertise

Explanation: Hicky’s Bengal Gazette or the Calcutta General Advertiser was an English language weekly newspaper published in Kolkata (then Calcutta), the capital of British India.

Q 6. Broadcasting subject is under the

(A) State List

(B) Concurrent List

(C) Union List

(D) None of the above

Correct Answer: (C) Union List

Explanation: Union List includes subjects of national importance such as defence of the country, foreign affairs, banking, communications and currency. They are included in this list because we need a uniform policy on these matters throughout the country.

Q 7. Who was the Chairman of the First Press Council of India?

(A) Swarn Singh

(B) J.R. Mudholkar

(C) V.K.R.V. Rao

(D) R.S. Sarkaria

Correct Answer: (B) J.R. Mudholkar

Explanation: The Press Council of India was first constituted on 4th July, 1966. It is an autonomous, statutory and quasi-judicial body. Shri Justice J R Mudholkar, thd then Judge of the Supreme Court was its first Chairman.

Q 8. The Fourth Estate is a name generally given to the Press, but previously, it was the term applied to

(A) Lawyers

(B) The queen of England

(C) The proletariat

(D) All of the above

Correct Answer: (D) All of the above

Explanation: The Fourth Estate is a name generally given to the Press, but previously, it was the term applied to lawyers, The queen of England and the proletariat.

Q 9. Who is deemed as the father of Indian Journalism?

(A) S.N. Banerjee

(B) Devendra Nath Ghosh

(C) Dadabhai Nauroji

(D) J.A. Hicky

Correct Answer: (D) J.A. Hicky

Explanation: The contribution of James Augustus Hickey, an Irishman, who laid the foundation and parameters of journalism in India through the columns of his weekly Bengal Gazette, the first Indian newspaper published from Kolkata 1780.

Q 10. The office of the UNI is located at

(A) KG Marg, New Delhi

(B) Ballard Estate, Mumbai

(C) Veer Savarkar Marg, Mumbai

(D) Rafi Marg, New Delhi

Correct Answer: (D) Rafi Marg, New Delhi

Explanation: United News of India (UNI) is a multilingual news agency in India. It was founded in December 1959 as an English news agency. Its commercial operations were started from 21 March 1961. The office of the UNI is located at Rafi Marg, New Delhi.

About JMC Study Hub

About JMC Sahitya

JMC Study Hub is India’s first largest and dedicated learning platform of Journalism and Mass Communication. 

Email : jaankari@jmcstudyhub.com

Latest Post
Latest Video
Interview

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision

Want to crack UGC-NET Exam?

New Batch Courses out for Dec 2023 Exam. Choose among various courses.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?