Day 20- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. When was radio renamed as All India Radio?

(A) 1935

(B) 1936 

(C) 1937

(D) 1938

Correct Answer: (B) 1936 

Explanation: On June 8, 1936, The All India Radio was launched. Officially known as Akashvani (“Voice from the Sky”) since 1957, it is the national public radio broadcaster of India and is a division of Prasar Bharati.

Q 2. Which of the following is the certificate issued to films by the Central Board of Film Certification?

(A) U, A, UA, S

(B) U, A, UA, PG

(C) U, A, UA, X

(D) U, UA, X, XX

Correct Answer: (A) U, A, UA, S

Explanation: Central Board of Film Certification (CBFC) issues 4 types of certificates. Initially, it used to issue just two types of certificates, but from June 1983 it has increased this number to 4. 

The certificates are: U: Unrestricted public exhibition (Suitable for all age groups) U/A: Parental guidance for children under age 12. A: Restricted to adults(Suitable for 18 years and above.) S: Restricted to a specialised groups of people, such as engineers, doctors or scientists.

Q 3. The headquarters of the Central Board of Film Certification is at…

(A)  New Delhi

(B) Chennai

(C) Mumbai

(D) Hyderabad

Correct Answer: (C) Mumbai

Explanation: Central Board of Film Certification (CBFC) is a statutory body under Ministry of Information and Broadcasting, regulating the public exhibition of films under the provisions of the Cinematograph Act 1952. 

The Board consists of non-official members and a Chairman (all of whom are appointed by Central Government) and functions with headquarters at Mumbai. It has nine Regional offices, one each at Mumbai, Kolkata, Chennai, Bangalore, Thiruvananthapuram, Hyderabad, New Delhi, Cuttack and Guwahati.

Q 4. The first colour film in India is…

(A) Jhansi Ki Rani

(B) Mother India

(C) Satya

(D) Lakshmipuja

Correct Answer: (A) Jhansi Ki Rani

Explanation: Sohrab Modi’s Jhansi Ki Rani was the first Indian film to be shot in Technicolor. It was made in Hindi and English with a partly international crew and state-of-the-art technology.

Q 5. Kolliwood refers to the films industry based in …

(A) Chennai

(B) Kolkatta

(C) Hyderabad

(D) Maratha

Correct Answer: (A) Chennai

Explanation: Kollywood refers to Tamil cinema in Kodambakkam, Chennai of the Indian state of Tamil Nadu. Mollywood may also refer to the Malayalam film industry in the state of Kerala. Jollywood refers to the film industry of Assam state. Ollywood is the colloquial name given to the Odia language movie industry in Odisha, India.

Q 6. When was the first screening of Lumier Brothers’ film held in India?

(A) 1895

(B) 1896

(C) 1897

(D) 1898

Correct Answer: (B) 1896

Explanation: The Lumiere brothers were French Cinematographers who arrived in India after having proved their cinematic excellence in Paris. The screening of the films took place on July 7th 1896 at the Watson Hotel in Mumbai and the ticket was priced at Re. 1.

Q 7. Where was Lumier Brothers’ first screening of the films held?

(A) London

(B) Hollywood

(C) Paris

(D) Napoli

Correct Answer: (C) Paris

Explanation: The Lumiere brothers were French Cinematographers who arrived in India after having proved their cinematic excellence in Paris. The screening of the films took place on July 7th 1896 at the Watson Hotel in Mumbai and the ticket was priced at Re. 1.

Q 8. The first printed work using movable types by Gutenberg took place in ….

(A) England

(B) Germany

(C) Italy

(D) Portugal

Correct Answer: (B) Germany

Explanation: He was a German goldsmith, inventor, printer, and publisher who introduced printing to Europe with his mechanical movable-type printing press. His work started the Printing Revolution and is regarded as a milestone of the second millennium, ushering in the modern period of human history.

Q 9. Who explained the dysfunctional effects of mass media?

(A) Robert Merton

(B) Denis McQail

(C) Marshall McLuhan

(D) Melvin DeFleur

Correct Answer: (A) Robert Merton

Explanation: Dysfunctions are any social element that disrupts the stability of a society and causes the society not to run smoothly. Narcotizing dysfunction is a theory that as mass media inundates people on a particular issue, they become apathetic to it, substituting knowledge for action.

Q 10. Which of the following is not a characteristic of mass communication?

(A) Instant feedback

(B) Impersonal

(C) Universal access

(D) Presence of gatekeeper

Correct Answer: (A) Instant feedback

Explanation: In mass communication, there is no direct feedback from the receivers. It is mainly because the receivers of mass communication are far away from the source of information.

About JMC Study Hub

About JMC Sahitya

JMC Study Hub is India’s first largest and dedicated learning platform of Journalism and Mass Communication. 

Email : jaankari@jmcstudyhub.com

Latest Post
Latest Video
Interview

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision

Want to crack UGC-NET Exam?

New Batch Courses out for Dec 2023 Exam. Choose among various courses.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?