Day 18- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. Who invented Kinetograph?

(A) Thomas Alva Edison

(B) William Dickson

(C) Lumier Brothers

(D) Both a and b

Correct Answer: (D) Both a and b

Explanation: Kinetoscope, forerunner of the motion-picture film projector, invented by Thomas A. Edison and William Dickson of the United States in 1891.

Q 2. R Shankar was

(A) Photographer

(B) Cartoonist

(C) Advertising guru

(D) Radio commentator

Correct Answer: (B) Cartoonist

Explanation: Ravi Shankar Etteth, professionally known by his full name, or as Ravi Shankar is an Indian author and cartoonist. He worked for Indian Express on a contract basis, and as the staff cartoonist.

Q 3. Kinesics is the study of

(A) Facial expression

(B) Personal appearance

(C) Body language

(D) Clothing

Correct Answer: (C) Body language

Explanation: Kinesics, which is often called body language in the popular vernacular, is the study of a type of nonverbal communication which interprets body movement (posture, gestures, facial expression) as communication.

Q 4. Who defined communication as social interaction through messages?

(A) Theodorson and Theodorson

(B) George Gerbner 

(C) Daniel Lerner

(D) Joseph Devito

Correct Answer: (B) George Gerbner 

Explanation: George Gerbner (media scholar) defines communication as “social interaction through messages. Communication is an interaction.

Q 5. Paid news syndrome was first reported during the assembly elections in 2009 in

(A) Maharashtra

(B) Madhya Pradesh

(C) Uttaranchal

(D) Rajasthan

Correct Answer: (A) Maharashtra

Explanation: According to The Hindu, its 2009 investigation found evidence that “paid news” was used to benefit Ashok Chavan, a former chief minister of an Indian National Congress because an identical word-for-word hagiographic article appeared in three different newspapers as news on the same day under different titles and authors.

Q 6. P. Sainath is

(A) Fashion reporter

(B) War Photographer

(C) Environment reporter

(D) Rural affairs reporter

Correct Answer: (D) Rural affairs reporter

Explanation: Palagummi Sainath, the former Rural Affairs Editor of The Hindu and 2007 winner of the Ramon Magsaysay Award.. He is known for his reportage from the Indian hinterland, especially in bringing into light the issue of farmer suicides and agrarian crisis. Sainath now runs People’s Archive of Rural India (PARI), a volunteer-run rural journalism platform in India.

Q 7. The normal period in which information is handed over to the applicant is

(A) 20 -25days

(B) 25-30 days

(C) 30-35 days

(D) 35-40 days

Correct Answer: (C) 30-35 days

Explanation: In normal course, information to an applicant shall be supplied within 30 days from the receipt of application by the public authority. If information sought concerns the life or liberty of a person, it shall be supplied within 48 hours.

Q 8. Censorship began in

(A) Rome

(B) Greece

(C) Babylonia

(D) Alexandria

Correct Answer: (A) Rome

Explanation: It was taken for granted in the Greek communities of antiquity, as well as in Rome, that citizens would be formed in accordance with the character and needs of the regime.

Q 9. Embedded journalism as a concept emerged during

(A) 9/11 trials

(B) American aggression of Afghanistan

(C) American aggression of Iraq 

(D) American –Iran Stand off

Correct Answer: (C) American aggression of Iraq 

Explanation: Embedded journalism refers to news reporters being attached to military units involved in armed conflicts. While the term could be applied to many historical interactions between journalists and military personnel, it first came to be used in the media coverage of the 2003 invasion of Iraq.

Q 10. Which Commission report forms the basis of social responsibility theory?

(A) Marshall McLuhan

(B) McBride

(C) Robert Hutchins

(D) DTP

Correct Answer: (C) Robert Hutchins

Explanation: The Hutchins Commission (whose official name was the Commission on Freedom of the Press) was formed during World War II, when Henry Luce (publisher of Time and Life magazines) asked Robert Hutchins (president of the University of Chicago) to recruit a commission to inquire into the proper function of the media in a modern democracy. The commission was established as a response to criticism from the public and government over media ownership.

About JMC Study Hub

About JMC Sahitya

JMC Study Hub is India’s first largest and dedicated learning platform of Journalism and Mass Communication. 

Email : jaankari@jmcstudyhub.com

Latest Post
Latest Video
Interview

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision

Want to crack UGC-NET Exam?

New Batch Courses out for Dec 2023 Exam. Choose among various courses.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?