Day 17- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. Radio broadcast in India began in

(A) Calcutta

(B) Shimla

(C) New Delhi

(D) Bombay

Correct Answer: (D) Bombay

Explanation: Radio broadcasting in India began as a private venture in 1923 and 1924, when three radio clubs were established in Bombay, Calcutta and Madras (now Chennai). The Radio Club broadcast the first radio programme in India in June 1923.

Q 2. Anand Patwardan is a noted

(A) Film Director

(B) Radio Jockey

(C) Film producer

(D) Documentary director

Correct Answer: (D) Documentary director

Explanation: Anand Patwardhan is an Indian documentary filmmaker known for his socio-political, human rights-oriented films. Some of his films explore the rise of religious fundamentalism, sectarianism and casteism in India, while others investigate nuclear nationalism and unsustainable development. (Documentary- Ram Ke Naam)

Q 3. Inverted pyramid style of reporting emerged during…..

(A) American Civil War

(B) Falkland War

(C) Russian revolution

(D) French revolution

Correct Answer: (A) American Civil War

Explanation: A popular myth about the inverted pyramid holds that it came about during the American Civil War (1861-1865) when reporters in the field who relied on the telegraph had to make sure they sent the most important news first in case the wires were cut.

Q 4. Dateline in a report tells…

(A) Date of the story

(B) Date and place 

(C) Date, place, country of the story

(D) Date, place reporter of the story

Correct Answer: (B) Date and place 

Explanation: Dateline indicates the city the journalist was in when he or she reported on the story. It also indicates the date the story was filed.

Q 5. A face to face interaction with media persons is generally known as …….

(A) Interview

(B) Press Conference

(C) Press release

(D) Handouts

Correct Answer: (B) Press Conference

Explanation: A press conference or news conference is a media event in which newsmakers invite journalists to hear them speak and, most often, ask questions.

Q 6. When a press club or forum invites a celebrity to interact with the media person, it is known as….

(A) Press conference

(B) Press briefing

(C) Press meet

(D) Meet the press

Correct Answer: (D) Meet the press

Explanation: When a press club or forum invites a celebrity to interact with the media person, it is known as ‘Meet the press’.

Q 7. The press release of the central Government is distributed to the media organisations by…. 

(A) PRD

(B) I & B Ministry

(C) PIB

(D) DAVP

Correct Answer: (C) PIB

Explanation: The Press Information Bureau (PIB) is the nodal agency of the Government of India to disseminate information to the print and electronic media on government policies, programmes, initiatives and achievements. The Press Information Bureau was established in June 1919 as a small cell under Home Ministry under the British government.

Q 8. Which of the following is a news agency?

(A) ABC

(B) INS

(C) Kyodo

(D) IPRA

Correct Answer: (C) Kyodo

Explanation: Kyodo News is a nonprofit cooperative news agency based in Minato, Tokyo. It was established in November 1945.

Q 9. Name the newspaper that news agency the Watergate Scandal.

(A) New York Times

(B) Washington Post

(C) Wall Street Journal 

(D) Washington Journal

Correct Answer: (B) Washington Post

Explanation: Woodward and Bernstein were reporters for The Washington Post, and Deep Throat provided key details about the involvement of U.S. president Richard Nixon’s administration in what came to be known as the Watergate scandal.

Q 10. Monotype was a typesetting machine for….

(A) Hand composing

(B) Photocomposing

(C) Mechanical composing

(D) DTP

Correct Answer: (C) Mechanical composing

Explanation: Monotype, (trademark), in commercial printing, typesetting machine patented by Tolbert Lanston in 1885 that produces type in individual characters, unlike Linotype, which sets type an entire line at a time.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision

Want to crack UGC-NET Exam?

4th Batch Courses out for June 2023 Exam. Choose among various courses.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?