Day 11- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

JMC Study Team

JMC Study Team

jaankari@jmcstudyhub.com

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire courses of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (JMC Quiz)

Q 1. In which microphone, the diaphragm is replaced with the plate of electrically charged capacitor?

(A) Condenser

(B) Ribbon

(C) Dynamic

(D) All of these

Correct Answer: (A) Condenser

Explanation: Condenser microphones require power from a battery or external source. The resulting audio signal is stronger signal than that from a dynamic.

Q 2. Who authored ‘The Passing of the Traditional Society?

(A) Evert Rogers

(B) Adam Smith

(C) Daniel Lerner

(D) Walt Whitman Rostow

Correct Answer: (C) Daniel Lerner

Explanation: This important book reports on and interprets studies implemented primarily during 1950, in six Middle East Arab countries: Turkey, Lebanon, Egypt, Syria, Jordan, and Iran.

Q 3. Yakshagana, a folk theatre form, belongs to which state?

(A) Maharashtra

(B) Kerala

(C) Assam

(D) Karnatka

Correct Answer: (D) Karnatka

Q 4. Who wrote ‘A theology of Liberation?’

(A) Paulo Frere

(B) Augasto Boal

(C) Gustavo Gutierrez

(D) Noam Chomsky

Correct Answer: (C) Gustavo Gutierrez

Explanation: A Theology of Liberation: History, Politics, Salvation (1971), explains his notion of Christian poverty as an act of loving solidarity with the poor as well as a liberatory protest against poverty.

Q 5. Those who are reluctant to adopt modernisation process are called

(A) Laggards

(B) Adopters

(C) Early Majority

(D) Late Majority

Correct Answer: (A) Laggards

Explanation: Laggards are the last to adopt an innovation. Unlike some of the previous categories, individuals in this category show little to no opinion leadership. These individuals typically have an aversion to change-agents. Laggards typically tend to be focused on “traditions”, lowest social status, lowest financial liquidity, oldest among adopters, and in contact with only family and close friends.

Q 6. PTI started functioning in ……

(A) 1947

(B) 1948

(C) 1949

(D) 1950

Correct Answer: (C) 1949

Explanation: PTI was founded on August 27, 1947 and began its functioning from February, 1949. Aveek Sarkar becomes new Chairman of Press Trust of India.

Q 7. The Hindi news agency of PTI is known as….

(A) PTI Hindi

(B) PTI Hindustani

(C) PTI Bhasha

(D) PTI Rashtra

Correct Answer: (C) PTI Bhasha

Explanation: PTI provides its services mainly in Hindi and English. Hindi news Service of PTI is known as BHASHA.

Q 8. The Hindi wire service of UNI is known as….

(A) Unisamachar

(B) Unihindustan

(C) Unibhasha

(D) Univartha

Correct Answer: (D) Univartha

Explanation: UNI was the first to start a multi-language news service UNIVARTA on May 1, 1982 that provides news services to Hindi newspapers.

Q 9. Which of the following is the first news agency in the world?

(A) AP

(B) AFP

(C) UPI

(D) Reuters

Correct Answer: (B) AFP

Explanation: Agence France-Presse (AFP) is an international news agency headquartered in Paris, France. Founded in 1835 as Havas, it is the world’s oldest news agency.

Q 10. Kyodo is a news agency of …..

(A) Germany

(B) S. Korea

(C) N. Korea

(D) Japan

Correct Answer: (D) Japan

Explanation: Kyodo News is a nonprofit cooperative news agency based in Minato, Tokyo. It was established in November 1945 and it distributes news to almost all newspapers, and radio and television networks in Japan.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision

Want to crack UGC-NET Exam?

4th Batch Courses out for June 2023 Exam. Choose among various courses.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub”. How can we assist you?