Day 48- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. Who is the head of the News Service Division

(A) Editor in charge

(B) Directorial officer

(C) Director General

(D) Managing Director

Correct Answer: (C) Director General

Explanation: The News Services Division is headed by a Director General (News), who is one of the senior most officers of the Indian Information Service. He is assisted by a team of Additional Directors General (News), Directors (News) and Joint Directors (News), Deputy Directors (News), Asstt.

Q 2. Janet Cooke was awarded for

(A) Pulitzer prize

(B) Nobel prize

(C) Gandhi prize peace

(D) Bharath ratna

Correct Answer: (A) Pulitzer prize

Explanation: Janet Cooke, of The Washington Post was awarded a Pulitzer in 1981 for a bogus story in The Post about an 8-year-old heroin addict named “Jimmy,”.

Q 3. Which reporting goes behind the news and bring out the truth?

(A) Objective

(B) Interpretative

(C) Investigative

(D) Crime

Correct Answer: (C) Investigative

Explanation: Investigative journalism provides truth about people from government and other entities such as corporations who attempt to keep their often illegal activities secret. Its purpose is expose such actions so that those involved can be held accountable.

Q 4. Tabloid journalism is frequently termed …….

(A) Cheque book journalism

(B) Yellow journalism

(C) feature

(D) None of these

Correct Answer: (B) Yellow journalism

Explanation: Tabloid journalism is a popular style of largely sensationalist journalism which takes its name from the format: a small-sized newspaper (half broadsheet). The size became associated with sensationalism, and tabloid journalism replaced the earlier label of yellow journalism.

Q 5. Sadharanikaran is a social process, which can be achieved only among …..

(A) Common people

(B) Sahridayas

(C) Culture

(D) Children

Correct Answer: (B) Sahridayas

Explanation: The sender and receiver attain sahridayata or become sahridayas only when they accomplish the process of sadharanikaran. Thus, sadharanikaran is the attainment of sahridayata by communication process. … Sadharanikaran model is the first ever model of communication in diagrammatic form proposed from the East.

Q 6. What is encoding?

(A) It is the vehicle through which a message is carried from the communicator to the
receiver

(B) It is the formulation of message in the communicators mind

(C) It is one who initiates communication process

(D) Other end of communication

Correct Answer: (B) It is the formulation of message in the communicators mind

Explanation: Encoding is the process of turning thoughts into communication. The encoder uses a ‘medium’ to send the message — a phone call, email, text message, face-to-face meeting, or other communication tool.

Q 7. …….. is an informal communication.

(A) News letter

(B) Grapevine

(C) Interpersonal communication

(D) Intrapersonal communication

Correct Answer: (B) Grapevine

Explanation: Grapevine is a form of informal communication, operates both in internal and external informal channels which can contribute to and benefit the organization. … It passes opinions, suspicions, and rumors that generally do not move through formal channels. By nature, the grapevine is a channel of horizontal communication.

Q 8. The term agenda setting was coined by

(A) Malcoombs and Donald Shaw

(B) Shannon and weaver

(C) Dennic Mcqueil

(D) E M Rogers

Correct Answer: (A) Malcoombs and Donald Shaw

Explanation: Agenda-setting theory was formally developed by Max McCombs and Donald Shaw in a study on the 1968 American presidential election. Agenda setting is a social science theory; it also attempts to make predictions.

Q 9. Mass media place a crucial role in forming and reflecting

(A) Public opinion

(B) Societies image

(C) Self image

(D) Journalistic idea

Correct Answer: (A) Public opinion

Explanation: Public opinion can be influenced by public relations and the political media. Additionally, mass media utilizes a wide variety of advertising techniques to get their message out and change the minds of people. Since the 1950s, television has been the main medium for molding public opinion.

Q 10. The role of mass media in correlation function was termed as

(A) forum

(B) information

(C) motivation

(D) none of these

Correct Answer: (A) forum

Explanation: The role of mass media in correlation function was termed as ‘Forum’ by Schramm. The mass communication in the role of forum is for the exchange of comments and criticism. The said function of mass communication arouses interests through lead articles, editorials, special articles in case of newspapers and magazines and news commentary, current affairs in case of radio and television.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision
error: Content is protected !!

Aiming to Crack NET- JRF 2022?

Crash Course started for UGC NET Paper II- Journalism and Mass Communication.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub” thank you for visiting our learning platform. How can we assist you?