Day 46- Daily Mass Communication Quiz (DMCQ)

Very Important for the NTA UGC NET Exam (Paper II- Journalism and Mass Communication) and Ph.D. Entrance Exam. This Mass Communication Quiz is also important for Master and Bachelor courses entrance exam like Central Universities Common Entrance Test (CUCET), Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Aligarh Muslim University (AMU), Jamia Millia Islamia (JMI) and Banaras Hindu University (BHU) etc.,
Day wise DMCQ

Daily Mass Communication Quiz (DMCQ) boost your concepts through day wise solved quiz from the entire course of Journalism and Mass communication (JMC) with detail explanations.

Journalism and Mass Communication Objective Questions (DMCQ)


Q 1. ………… provides background information, present an update condition and goes on to predict the future.

(A) Editorial

(B) article

(C) feature

(D) None of the above

Correct Answer: (B) article

Explanation: Article provides back ground information, present an update condition and goes on to predict the future.

Q 2. …………. is the prime quality of an Article

(A) timeliness

(B) Source

(C) professionalism

(D) credibility

Correct Answer: (D) credibility

Explanation: Credibility is the prime quality of an Article.

  • Examine the source’s and author’s credentials and affiliations.
  • Evaluate what sources are cited by the author.
  • Make sure the source is up-to-date.
  • Check the endorsements and reviews that the source received.
  • Check if the publisher of the source is reputable.

Q 3. ………………of a story is the Lead paragraph presenting the topic.

(A) Introduction

(B) body

(C) headline

(D) conclusion

Correct Answer: (A) Introduction

Explanation: A lead is an opening paragraph that gives the audience the most important information of the news story in a concise and clear manner.

Q 4. ……….. is called the “Voice of the News paper”

(A) Editorial

(B) article

(C) feature

(D) interview

Correct Answer: (A) Editorial

Explanation: The Editorial is called the “Voice of the News paper” as the point of view of the newspaper is clearly deposited in the editorial. Editorials try to persuade people to think in a particular way. Editorials are meant to influence public opinion and encourage critical thinking.

Q 5. ……………is a serious article intended to influence public opinion

(A) article

(B) Editorial

(C) feature

(D) interview

Correct Answer: (B) Editorial

Explanation: Usually an editorial is written by a senior Editorial staff or by an expert voicing the NewsPaper’s attitude. The Editorial is also an article but a serious article intended to influence public
opinion.

Q 6. …………… is the abbreviations of opposite the editorial page

(A) near-ed

(B) neighbor-ed

(C) close ed

(D) op-ed

Correct Answer: (D) op-ed

Explanation: An op-ed, short for “opposite the editorial page” or as a backronym the “opinions and editorials page”, is a written prose piece typically published by a newspaper or magazine which expresses the opinion of an author usually not affiliated with the publication’s editorial board.

Q 7. ……………… is an article usually written by a writer unaffiliated with the Newspaper is editorial Board

(A) article

(B) Editorial

(C) feature

(D) op-ed

Correct Answer: (D) op-ed

Explanation: An op-ed, short for “opposite the editorial page” or as a backronym the “opinions and editorials page”, is a written prose piece typically published by a newspaper or magazine which expresses the opinion of an author usually not affiliated with the publication’s editorial board.

Q 8. The readers can communicate to the Newspaper through ……….

(A) article

(B) Editorial

(C) op-ed

(D) letters to the editor

Correct Answer: (D) letters to the editor

Explanation: A Letter to the Editor may be written to the editor of a newspaper or a magazine. It is written to highlight a social issue or problem.

Q 9. The news story has a …………………. Structure

(A) pyramid

(B) linear

(C) inverted pyramid

(D) circular

Correct Answer: (C) inverted pyramid

Explanation: News stories are organized using the inverted pyramid style, in which information is presented in descending order of importance. This allows the audience to read the most crucial details quickly so they can decide whether to continue or stop reading the story.

Q 10. Conducting a good interview requires ……………

(A) good venue

(B) competent participants

(C) subject experts

(D) proper planning

Correct Answer: (D) proper planning

Explanation: How to plan an interview in a proper planning….

Select the best format for your interviews.
Choose your interview questions carefully.
Keep it relevant to the job.
Be consistent with all candidates.
Be ready to answer applicants’ questions.
Arrange a suitable location.
Make sure interviewers have the right skills.

About us

JMC Study Hub is an online, dedicated largest learning platform of Journalism and Mass Communication. We turn your dreams into reality and provide various online free and paid courses, study materials, preparation tips, mock test, online quizzes and many more to crack the UGC-NET Exam and several other mass communication entrance exam effortlessly.

JMC Interview
JMC Sahitya

Subscribe to Our Newsletter

Quick Revision
error: Content is protected !!

Aiming to Crack NET- JRF 2022?

Crash Course started for UGC NET Paper II- Journalism and Mass Communication.

Hurry up now.

Open chat
Ned help ?
Hello, welcome to “JMC Study Hub” thank you for visiting our learning platform. How can we assist you?